Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заетостта в САЩ се понижава за първи път от 2010 г.

Данните за септември отразяват смущенията в редица сектори, които ураганите Харви и Ирма нанесоха

Заетостта в САЩ се понижава за първи път от 2010 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на работните места извън земеделието в САЩ се понижава за пръв път от 2010 г., съобщава Bloomberg. Данните за заетостта за септември отразяват смущенията в редица сектори, които ураганите Харви и Ирма нанесоха.

Харви връхлетя основно щата Тексас в края на август, а Ирма нанесе щети най-вече във Флорида в началото на септември.

Работодателите в САЩ изтриват 33 хил. работни места, след като през август имаше ръст от 169 хил. За периода юли-август има ревизии, които понижават заетостта с 38 хил. работни места.

Безработицата обаче се понижава от 4,4% до 4,2 на сто, което е най-ниското ниво от февруари 2001 г., т.е. все повече хора се присъединяват към редиците на икономически активните лица.

Средните почасови възнаграждения нарастват с 0,5% на месечна база, което е над очакванията за повишение от 0,3 на сто. На годишна база ръстът от 2,9% също надминава прогнозите за 2,6% повишение.

Bloomberg посочва, че е трудно да се видят много детайли за последиците от урагана в националните данни. Повече информация по всяка вероятност ще има в докладите за отделните щати на 20 октомври.

Ускоряването в ръста на заплатите е окуражително, но не и неочаквано, защото то може да отразява ситуацията, в която по-ниско платените американци не са могли да отидат на работа заради ураганите, посочва Bloomberg.

„Има изобилие от причини да вярваме, че основната картина на трудовия пазар остава стабилна“, коментират Матю Лузети и Брет Райън, икономисти от Deutsche Bank Securities, в бележка преди излизането на доклада.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Японската централна банка: Не сме в ситуация да обсъждаме промяна на политиката