IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания достигна неочакван 47-годишен връх

Въпреки ръста на заплатите обаче инфлацията изяжда част от доходите на домакинствата

14:32 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на хората, които работят във Великобритания, нарасна неочаквано за периода септември – ноември, като в същото време заплатите в страната растат с най-бързо темпо от близо година, става ясно от официалните данни, цитирани от Ройтерс.

От Бюрото за национална статистика в Обединеното кралство обявиха, че броят на работещите се е увеличил със 102 хил. за трите месеца до ноември. Това е най-големият ръст от юли, а общият брой на заетите в икономиката достига рекордните 32,2 млн. души. Според проучването на Ройтерс се очакваше спад в заетостта от 13 хил. души. Процентът на заетост обаче достигна 75,3% - най-високият общ коефициент от 1971 г.

Британската икономика се забави през 2017 г., тъй като по-високата инфлация намалява потребителската сила на домакинствата. Въпреки това създаването на работни места се оказа на доста добри нива.

Данните показват още, че доходите на работещите, с изключение на бонусите, се увеличават с 2,4% на годишна база през трите месеца до ноември и така отчитат най-голямото увеличение от декември 2016 г. За сравнение за предишните три месеца до октомври ръстът е бил 2,3%. Общият ръст на заплатите, включително с бонусите, е 2,5%, като остава непроменен спрямо предходния период.

Безработицата за декември се озова на 40-годишно дъно, достигайки ниво от 4,3%, напълно отговарящо на очакванията на анализаторите, интервюирани от Ройтерс. Това са най-ниските нива от 1975 година насам.

През декември безработните във Великобритания са нараснали с 8 600, което е повече от предвижданите 5 400, а данните за ноември бяха ревизирани до 12 200 от 5 900. За трите месеца до декември заетостта е нараснала с 102 000. 

Английската централна банка увеличи лихвените проценти през ноември за първи път от десетилетие, тъй като банкерите смятат, че резкият спад на безработицата скоро ще започне да повишава заплатите.

„Със заетост на рекордно високо ниво и откриването на нови работни места, търсенето на работници остава високо“, коментира Дейвид Фрийман от Бюрото за национална статистика във Великобритания. Той обаче обясни, че инфлацията остава по-висока от растежа на заплатите и така реалната стойност на приходите продължава да намалява.

Инфлацията на потребителските цени за ноември достигна най-високото си ниво от шест години насам – 3,1%. Това намалява реалните възнаграждения с 0,5% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още