IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания достигна рекордно високо ниво

Увеличението както на безработицата, така и на заетостта се обяснява с увеличаващото се население и с по-малкото икономически неактивни хора

15:58 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на работещите в Обединеното кралство достигна рекордното ниво от 32,54 млн. души, показват последните данни на Националн статистическа служба, съобщава BBC.

Безработицата остава почти без промяна, повишавайки се с 8 хил. между септември и ноември до 1,37 млн. души.

Средните доходи без бонусите нарастват с 3,3% през ноември, като увеличението на заплатите продължава да изпреварва инфлацията.

Броят на свободните работни места се увеличава с 10 хил. до рекордните 853 хил. души,

„Броят на работещите отново нараства, като делът на населението в трудова заетост сега е най-високият в историята“, коментира Дейвид Фримън от Националното бюро по статистика. От неговите думи става ясно още, че делът на работната сила, която търси работа и не може да намери, остава на най-ниските нива от повече от 40 години.

Увеличението както на безработицата, така и на заетостта се обяснява с увеличаващото се население на Обединеното кралство и с по-малкото хора, които са класифицирани като икономически неактивни, например тези, които са на дългосрочен отпуск по болест, студенти и хора, отказали се да търсят работа.

Броят на икономически неактивните лица е намалял със 100 000 до 8,6 млн. души, което се равнява на дял от 21% - най-ниското историчеко ниво, достигано някога.

Самюел Томбс, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, обаче предупреди, че темпът на нарастване на заплатите може да започне да се забавя. Той се съмнява, че ръстът, отчетен през ноември, ще успее да се задържи през следващите шест месеца, но в същото време смята, че затегнатият пазар на труда ще поддържа темпа на повишаване над 3%. 

В същото време последните данни за продажбите на дребно показаха, че британските потребители се отказват да пазаруват и остават предпазливи преди развода на страната с Европейския съюз. Оборотът в търговията на дребно е намалял с 0,9% през декември спрямо предходния месец. За сравнение, през ноември продажбите на дребно нараснаха с 1,3%.

Всички браншове, освен бензиностанциите и хранителните магазини, са отчели свиване на оборотите в иначе празничния месец. На годишна база продажбите на дребно са се повишили с 2,7%, като само преди две години през декември търговията на дребно се радваше на ръст от 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още