Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията при безработица в САЩ достигнаха петседмично дъно

Това е третият поред спад в броя на заявленията

Заявленията при безработица в САЩ достигнаха петседмично дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ неочаквано се понижи до 5-седмично дъно, давайки сигнал, че пазарът на труда остава затегнат на исторически нива на фона на други смесени сигнали за икономиката, съобщава Bloomberg.

Заявленията намаляха с 1000 до 211 хил. през седмицата, приключила на 18 май. Това е под средната оценка на икономистите за 215 хил. В същото време четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като се намалява волатилността от седмица до седмица, се понижава до 220,25 хил.

Още по темата

Третият поред спад в броя на заявленията при безработица показва, че пазарът на труда е все още здрав на фона най-ниската безработица от почти половин век и стабилно увеличение при заплатите.

Междувременно миналата седмица стана ясно, че потребителските настроения са се повишили до 15-годишен връх през май, което означава, че американците са уверени във финансите си и икономиката. Търговската война на Доналд Тръмп с Китай обаче заплашва да забави растежа.

В средата на май беше отчетено, че производството в американските заводи е намаляло през април за трети път за последните четири месеца най-вече заради производството на машини и моторни превозни средства. Индустриалната продукция в САЩ се сви с 0,5% спрямо март, разминавайки се с консенсусната прогноза за запазване на растежа от предходния месец. 

Ескалирането на напрежението между Вашингтон и Пекин в послените дни по всяка вероятност ще увеличи предизвикателствата пред сектора. Производството на моторни превозни средства и части се е понижило най-много за последните три месеца, докато производството на машини се е свило най-много от 2014 г.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
продължавате да преписвате от Блумберговите глупости, че икономиката на Щатите е много добре въпреки Тръмп. точно обратното - икономиката на САЩ е много добре заради Тръмп. това се нарича Лидършип, когато избрания главнокомандуващ на икономиката, постави страната си като най-важна в своята работа и резултатите не закъсняват.

Още от Новини
България е на пето място в ЕС по равнище на инфлацията през май