Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията при безработица в САЩ изненадващо продължават да намаляват

Намаляването на броя на заявленията при безработица обаче вероятно показва, че има трудности при сезонното изглаждане на данните около това време на годината

Заявленията при безработица в САЩ изненадващо продължават да намаляват

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления за обезщетения при безработица неочаквано намаля, достигайки най-ниското си ниво от повече от 48 години насам на фона на затягащ се пазар на труда, съобщава Ройтерс.

Първоначално подадените молби при безработица са намалели с 8 хил. до 207 хил. за седмицата, приключваща на 14 юли – най-ниското ниво от началото на декември 1969 г. насам, става ясно от данните на Министерството на труда на САЩ.

Още по темата

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че заявленията ще се увеличат до 220 хил. през последната седмица.

Намаляването на броя на заявленията при безработица обаче вероятно показва, че има трудности при сезонното изглаждане на данните около това време на годината, когато производителите на моторни превозни средства затварят част от монтажните си линии.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните заявления, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, отчита спад с 2750 до 220,5 хил. през миналата седмица.

Американската икономика е създала 213 хил. работни места през юни, като нивото не безработица е на ниво от 4%. 

От други данни по-рано през седмицата стана ясно, че индустриалното производство в САЩ расте с 0,6% на месечна база през юни, възстановявайки се след спад с 0,5% през май. На годишна база индустриалното производство расте с 6% през второто тримесечие, което е доста добър темп на ускорение след повишението от 2,4%, което беше регистрирано в периода януари-март.

Силното промишлено производство и последните данни за продажбите на дребно в САЩ, заедно със свиването на търговския дефицит, са сигнал, че икономическият растеж рязко се е ускорил през второто тримесечие на 2018 г.. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Доларът поскъпна до едномесечен максимум