IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията при безработица в САЩ намаляват повече от очакваното

Това подчертава устойчивата сила на пазара на труда, която трябва да подкрепи икономиката на фона на забавянето на растежа

17:00 | 16.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления за обезщетения при безработица, е намалял повече от очакваното през миналата седмица, съобщава Ройтерс. Това подчертава устойчивата сила на пазара на труда, която трябва да подкрепи икономиката на фона на забавянето на растежа.

Заявленията за държавни помощи при безработица са се понижили с 16 хил. до сезонно коригираните 212 хил. през седмицата, приключила на 11 май, съобщават от Министерство на труда. Данните за предходната седмица не бяха ревизирани.

Броят на заявленията при безработица се задържа на по-високи нива в продължение на седмици, което отразяваше трудностите за премахване на сезонните колебания в данните около по-дългите почивки заради Великден, училищни ваканции и други празници.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха, че заявленията ще намалеят до 220 хил. през последната седмица.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като елиминира волатилността от седмица до седмица, се повиши с 4750 до 225 хил. през миналата седмица.

Пазарът на труда остава силен, като нивото на безработица се задържа близо до 50-годишно дъно от 3,6%. Силният пазар на труда подкрепя икономиката, тъй като ефектът от намаляването на данъците на стойност от 1,5 трлн. долара избледнява.

Въпреки силата на пазара на труда в САЩ продажбите на дребно неочаквано се свиха през април за втори път от три месеца насам под натиска на отслабените продажби на автомобили и строителни материали. Обемът на общите продажби намаля с 0,2% през април след увеличение от 1,7% през предходния месец, което беше и най-големият месечен ръст от 2017 г. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите за миналия месец беше за ръст от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още