IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията при безработица в САЩ паднаха до 12-седмично дъно

В същото време основните потребителски цени в САЩ са се увеличили най-много от близо година и половина през юни

16:58 | 11.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ е намалял до 12-седмично дъно, което подкрепя мнението на Федералния резерв, че стабилният пазар на труда е в основата на икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Заявленията при безработица са се понижили до 209 хил. през седмицата, приключила на 6 юли, която включваше и почивния 4-ти юли. Данните са под всички оценки, посочени в проучване на Bloomberg. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смята за по-добря мярка за пазара на труда заради изключването на волатилността от седмица до седмица, се понижава от 222, 5 хил. до 219,25 хил. през миналата седмица.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че през последната седмица са били подадени 221 000 заявления.

Спадът в броя на заявленията при безработица подкрепя, вчерашното изказване на управителя на Федералния резерв в Конгреса, че пазарът на труда остава силен и дава сила на потребителските разходи. Той заяви още, че компаниите продължават да се борят с проблема за намиране на квалифицирани работници, въпреки че в някои части на икономиката се наблюдава забавяне, особено в производството.

Междувременно от други данни стана ясно, че основните потребителски цени в САЩ са се увеличили най-много от близо година и половина през юни, но това едва ли ще промени очакванията, че Федералният резерв ще понижи лихвите през този месец, посочва CNBC.

Индексът на потребителските цени, с изключение на променливите храни и енергия, се е повишил през миналия месец с 0,3%, като това е най-голямото ускоряване на инфлацията от януари 2018 г., след като в четири месеца подред беше отчитан едва 0,1%.

Така наречената базова инфлация беше подкрепена от поскъпването на дрехите (с 1,1%), автомобилите и камионите втора употреба (с 1,6%), както и от домакинските мебели (с 0,8%).

На годишна база инфлацията също се ускорява до 2,1% през юни спрямо 2% през май.

Общият индекс на потребителските цени се е повишил с 0,1% през миналия месец, което беше отчетено и през май, заради по-ниските цени на бензина и храните. На годишна база общата инфлация се ускори с 1,6% спрямо 1,8% през май. През юни цените на бензина се понижиха с 3,6% след спад от 0,5% през май.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че индексът на потребителските цени ще остане непроменен през юни и ще бъде на ниво от 1,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още