IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията при безработица в САЩ са се увеличили през миналата седмица

Данните по това време на годината са волатилни заради временни прекъсвания в работата на заводите през лятото, особено в автомобилната индустрия

17:25 | 18.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица в САЩ, се е повишил през миналата седмица на фона на иначе стабилен пазар на труда въпреки някои сигнали, че икономическата активност се забавя, съобщава CNBC.

Първоначалните заявления при безработица са се увеличили с 8 хил. до сезонно-коригираните 216 хил. през седмицата, приключила на 13 юли.

Данните от предходната седмица бяха ревизирани в посока надолу с 1000 заявления спрямо обявените по-рано. В същото време увеличението в броя на заявленията от миналата седмица е в съответствие с очакванията на анализаторите.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като елиминира волатилността от седмица до седмица, се понижи през миналата седмица с 250 до 218 750 заявления.
Като цяло данните по това време на годината са волатилни заради временни прекъсвания в работата на заводите през лятото, особено в автомобилната индустрия.

Но докато пазарът на труда в САЩ остава стабилен, съществуват опасения, че недостигът на работници и по-строгата позиция на администрацията на Доналд Тръмп по отношение на имиграцията може да попречат на растежа на работните места.

От публикуваната в сряда Бежова книга на Федералния резерв стана ясно, че фирмите продължават да се оплакват от недостига на служители. Заплатите в САЩ нарастват със скромни до умерени темпове, като някои работодатели дори разширяват пакета от придобивки, за да привлекат работници.

В доклада беше посочено още, че някои компании изпитват трудности при осигуряване и подмяна на работните визи за служители със специфични умения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още