Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията при безработица в САЩ скочиха най-много за последните 19 месеца

Безработицата в страната е на ниво от 3,8%, което е близо до официалната прогноза на Федералния резевр от 3,7%

Заявленията при безработица в САЩ скочиха най-много за последните 19 месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица, се е увеличил през миналата седмица най-много за последните 19 месеца, съобщава CNBC. Въпреки това основната тенденция продължава да показва, че пазарът на труда остава силен.

Подадените заявления при безработица са скочили с 37 хил. до сезонно коригираните 230 хил.  за седмицата, приключила на 20 април. Ръстът е най-голям от началото на септември 2017 г. Само седмица по-рано заявленията бяха намалели до 193 хил., което е най-ниското им ниво от септември 1969 г.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение на броя на заявленията само до 200 хил. през последната седмица. Данните по това време на годината имат склонност да са волатилни заради празнуването на Великден в различни периоди, както и заради пролетните ваканции.

Въпреки последните данни пазарът на труда остава силен. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-добра мярка на реалното състояние, тъй като изключва нестабилността от седмица до седмица, се повишава с 4500 дп 206 хил.

Безработицата в САЩ е на ниво от 3,8%, което е близо до официалната прогноза на Федералния резевр от 3,7%.

В началото на април стана ясно, че американската икономика е добавила 196 хил. нови работни места през март, отчитайки значителен ръст спрямо предходния месец от близо 6 пъти. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за 170 хил. работни места.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Растежът на бизнес активността в еврозоната е по-слаб от очакваното през май