IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ неочаквано се повишиха

Бързо разпространяващият се делта вариант на Covid-19 може да внесе допълнителна волатилност през следващите месеци

19:08 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за получаване на помощи при безработица в САЩ се повишиха неочаквано миналата седмица с най-много от края на март, подчертавайки колебанията, които настъпват дори само за седмица на иначе подобряващия се пазар на труда, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми възлизат на 419 хиляди за седмицата, приключила на 17 юли, което е с 51 хиляди повече от предходната седмица, показват данните на Министерството на труда в четвъртък. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 350 хиляди нови заявления.

заявления заявления

Общият брой на заявленията за държавни помощи се понижиха до 3,24 милиона през седмицата, приключила на 10 юли.

Неочакваният скок в подадените за първи път молби за безработица отразява увеличаването в броя на заявленията в четири щата - Мичиган, Тексас, Кентъки и Мисури. Въпреки че редица фактори затрудняват сезонната корекция на седмичните данни, бързо разпространяващият се делта вариант на Covid-19 може да внесе допълнителна волатилност в цифрите през следващите месеци.

Данните за заявленията съвпадат с периода на проучване за месечния доклад за работните места на Министерството на труда. По-голямата част от щатите съобщават за спад на некоригирана основа от предходната седмица, включително Ню Йорк, Оклахома и Тенеси.

Почти половината от американските щати са приключили и трите федерални програми за обезщетения за безработица, създадени по време на пандемията, преди изтичането им през септември, аргументирайки се с това, че допълнителната помощ задържа растежа на работни места и не позволява на предприятията да попълнят рекорден брой работни места.

Общият брой на молбите по всички програми са спаднали с 1,26 милиона през седмицата, приключила на 3 юли.
Съдебните дела в някои от тези щати, оспорващи законната власт на губернаторите да прекратят помощта, могат да възстановят спрените помощи или да ги запазят до официалното им изтичането през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още