IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ растат с над 1 млн. броя за осма поредна седмица

От средата на март са подадени общо 36,5 млн. заявление – почти толкова, колкото САЩ регистрира за 18-те месеца по време на последната рецесия

19:01 | 14.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които търсят обезщетение за безработица, нараства отново с над един милион за осма поредна седмица, докато пандемията продължава да сковава икономиката, съобщава Bloomberg. 

Първичните заявления за безработица към държавните програми възлизат на 2,98 млн. броя през седмицата, приключила на 9 май, сочат данните на Министерството на труда в четвъртък (14 май), след като в рамките на предходната седмица те нараснаха с 3,18 милиона. 

Макар че подаването на заявления леко се забавя за шеста поредна седмица, броят им остава тревожно висок и не отговаря на очакванията на анализаторите за спад до 2,5 млн. броя.

По последни данни са подадени общо 36,5 млн. молби за обезщетение при безработица, откакто вирусът започна сериозно да притиска икономиката на САЩ в средата на март. Това доближава нивото на всички заявления, подадени по време на последната рецесия, продължила 18 месеца.

безработицата безработицата

Броят на американците, които вече получават обезщетения за безработица, се е увеличил до рекордните 22,8 млн. души през седмицата, приключила 2 май. С това делът на обезщетените безработни от американския пазар на труда се увеличава до 15,7% за разглеждания период. Увеличението на броя на удовлетворените искове за последната седмица е 456 хил. – най-бавното за последните седем седмици.

Заявленията по федералната програма за подпомагане на безработицата, разширяваща обезщетенията за лица, които обикновено не отговарят на условията, като работниците от концерти, са били около 842 000 през миналата седмица в сравнение с 1 милион за предходната седмица. Удовлетворените заявления по програмата достигат 3,4 млн. броя към 25 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още