IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ се понижиха с по-малко от очакваното

Разминаването с очаквнаията може да е сигнал за известно забавяне на пазара на труда

16:35 | 09.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали молби за обезщетение при безработица, е намалял с по-малко от очакваното през миналата седмица, съобщава Ройтерс. Това от своя страна може да повиши опасенията, че силният пазар на труда губи част от инерцията си.

Заявленията при безработица са по-малко с 2 хил. до сезонно изгладените 228 хил. за седмицата, приключила на 4 май. Данните за предходната седмица не са били ревизирани. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, прогнозират, че заявленията ще намалеят до 220 хил. през последната седмица.

Все пак разминаването на данните с очакванията може да е сигнал за известно забавяне на пазара на труда.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, измерваща броя на първоначално подадените заявления, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като елимира волатилността от седмица до седмица, се е повишила със 7750 до 220,25.

Американската икономика е създала 263 хил. работни места през април, а нивото на безработица е спаднало до близо 50-годишно дъно от 3,6%. 

Работодателите в Съединените щати са обявили около 7,5 милиона работни места към края на март, което е повече от броя на безработните в страната, предаде БТА.

Солидните данни сочат, че назначенията изглежда ще останат многобройни през идните месеци.

Министерството на труда съобщи, че новооткритите места са се увеличили с 4,8 на сто спрямо предходния месец, докато броят на хората, напускащи работа, е намалял.

Сега има 1,2 милиона повече открити работни места от броя на безработните в САЩ. Тази динамика предполага, че работодателите ще продължат да увеличават заплатите, за да задържат необходимите им служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още