Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за безработица в САЩ се понижиха с повече от очакваното

Пазарът на труда продължава да се подобрява, тъй като все повече американци се ваксинират, а потребителското търсене нараства

Заявленията за безработица в САЩ се понижиха с повече от очакваното

Снимка: Bloomberg

Подадените заявления за помощи при безработица в САЩ се понижиха до нов пандемичен минимум миналата седмица, тъй като доверието в бизнеса се засилва и работодателите се стремят да заемат повече работни позиции, останали отворени заради ограниченията, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път молби по редовните държавни програми са намалели с 34 хил. на 473 хил. през седмицата, приключила на 8 май, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 490 хил. молби. Данните от предходната седмица бяха ревизирани до 507 хиляди.

Пазарът на труда продължава да се подобрява, тъй като все повече американци се ваксинират, а потребителското търсене нараства, което помага да се стимулира икономическата активност. Тъй като все повече фирми и щати премахват останалите ограничения заради пандемията, наемането на служители се очаква да продължи да се ускорява.

Данните за подадените заявления са нестабилни по време на пандемията. Също така няколко щати, включително Южна Каролина и Монтана, наскоро заявиха, че планират да се оттеглят от федералните програми за обезщетения за безработица на фона на дебат дали щедрата помощ не играе роля в това фирмите трудно да наемат работници.

Мичиган и Ню Йорк водят сред щатите с най-голям спад за молбите през миналата седмица.

Още по темата

Общият брой на подадени заявления за текущи държавни обезщетения леко се понижиха през седмицата, приключила на 1 май.

Предишни данни показаха, че ръстът на работните места в САЩ е значително по-малък от очакванията през април, което доказва, че трудното привличане на служители забавя инерцията на трудовия пазар и е предизвикателство пред възстановяването на икономиката.

Работните места са нараснали с 266 хил. спрямо предходния месец, сочат данни на министерството на труда, публикувани в петък. Това е едно от най-големите разминавания в посока надолу в историята. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха работните места да са нараснали с един милион през април.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
И Норвегия остави политиката на нулеви лихви зад гърба си