IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ се увеличават до исторически връх

Броят на молбите за изминалата седмица е нараснал до рекордните 3,28 милиона

15:35 | 26.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали заявления за обезщетение за безработица, е нараснал до рекордните 3,28 милиона през миналата седмица, след като редица предприятия прекратиха временно дейност и освободиха работници като част от усилията на САЩ да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Това е най-ясният икономически знак, че пандемията вече предизвиква сериозни сътресения. Заявленията за обезщетение за безработица през седмицата, приключила 21 март, скочиха от 282 000 броя през предходната седмица и надминаха почти тройно предишния рекорд от 695 000 броя, поставен през 1982 г., сочат данните на Министерството на труда, публикувани четвъртък. Тези данни се проследяват от 1967 година.

Прогнозите на икономистите за броя на заявленията варират до 4,4 милиона, посочва Bloomberg.

„Това показва тежестта на спада и неговото ускоряване“, коментира Мишел Майер, ръководител на отдела за американска икономика към Bank of America Corp. „Това говори за необичайния характер на тази рецесия - това е рязко потъване в рецесия спрямо предходните спадове, при които шокът разполага с повече време да се размножи. Вероятно тези големи цифри ще се задържат през следващите няколко седмици“, добавя Майер.

Заявленията са се увеличили във всички 50 щата и в окръг Колумбия, като девет щата са отчели увеличения от поне 100 хил. броя спрямо предходната седмица. Пенсилвания отбелязва най-голям ръст при молбите за безработица – 378,9 хил. Броят на заявленията в Калифорния от друга страна нараства със 129,2 хил. до 186,8 хил. В Ню Йорк, където коронавирусът удари най-сериозно, заявленията са нараснали с 66 хил. до 80,3 хил. броя.

Влиянието на заразата личи в докладите на държавните бюра за безработица в цялата страна от миналата седмица. Отчетените стойности вероятно представляват само началото на процес, в който милиони хора ще изгубят работните си места заради заразата, тъй като все повече компании прекратяват своята дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Заявленията за безработица в САЩ се увеличават до исторически връх В сияйният град на хълма?Дезинформация!Виновните да се уволнят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още