IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за обезщетение при безработица в САЩ неочаквано нараснаха

Около 12,3 милиона от 22,2 милиона работни места, загубени по време на пандемията, са възстановени

17:15 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали за първи път заявления за обезщетение при безработица, неочаквано се увеличи миналата седмица въпреки възстановяването на пазара на труда, след като допълнителните фискални стимули и намаляващите случаи на COVID-19 позволиха на повече фирми за услуги да отворят отново, съобщи Ройтерс.

Подадените за първи път заявления за държавни помощи за безработица достигнаха сезонно коригираните 861 хил. за седмицата, приключила на 13 февруари, в сравнение с 848 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 765 хил. заявления през последната седмица.

безработица безработица

Част от увеличението на молбите може да бъде свързано с временното затваряне на автомобилните заводи в началото на миналата седмица поради глобален недостиг на чипове. General Motors обяви, че ще спре производството изцяло в завода си в Канзас Сити през седмицата от 8 февруари. Ford Motor е намалила броя на смените в завода си за камиони в Диърборн и в завода за монтаж на Канзас Сити.

Общо молбите са намалели от рекордните 6,867 милиона през март миналата година, когато пандемията удари САЩ. Въпреки това броят им остава над пика от 665 000 заявления по време на Голямата рецесия 2007-2009 г. и има причина да бъдем предпазливи оптимисти, че възстановяването на пазара на труда ще се засили през пролетта.

Броят на заразените с коронавирус и хоспитализираните намаляват от средата на януари. Правителствените данни в сряда показаха, че продажбите на дребно през януари са се увеличили с най-бърз темп от седем месеца.

Освен това Конгресът на САЩ разглежда пакета за възстановяване на президента Джо Байдън от 1,9 трилиона долара след близо 900 млрд. долара допълнителни фискални стимули, предоставени от правителството в края на декември.

Протоколът от срещата на Федералния резерв от 26 до 27 януари, публикуван в сряда, показа, че повечето членове на ръководството на централната банка „очакват непрекъснатият напредък във ваксинациите да доведе до значителен тласък в икономическата активност“.

Икономиката създаде 49 000 работни места през януари, след като съкрати 227 000 през декември.

Около 12,3 милиона от 22,2 милиона работни места, загубени по време на пандемията, са възстановени. Бюджетната служба към Конгреса е изчислила, че заетостта няма да се върне на предпандемичното си ниво преди 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още