IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ намаляват трета седмица

Общият брой на подадените молби за държавни обезщетения спаднаха до 2,9 милиона през седмицата

17:43 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ спаднаха за трета поредна седмица, което е още един постепенен напредък във възстановяването на пазара на труда, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления по редовните държавни програми възлизат на 375 хиляди през периода, завършил на 7 август, което е в съответствие с оценките от проучване на икономисти на Bloomberg. Цифрата е с 12 хиляди по-малка от предходната седмица, показват данните на Министерството на труда в четвъртък.

заявления заявления

Общият брой на подадените молби за държавни обезщетения спаднаха до 2,9 милиона през седмицата, завършила на 31 юли.

Заявленията за помощи при безработица до голяма степен се понижиха тази година, тъй като нарастването на икономическата активност подобри условията на бизнеса и осигури рекорден брой открити работни места. Въпреки че се очаква подадените за първи път заявления да продължат да намаляват през следващите месеци, разпространяващият се делта вариант на вируса представлява риск за темповете на възстановяване.

Подадените заявления в Мичиган и Ню Йорк отчитат най-голям спад през миналата седмица. Калифорния отбеляза най-голямо увеличение, следвана от Вирджиния и Мериленд.

Приблизително половината от губернаторите на САЩ са прекратили пандемичните програми за обезщетения за безработица преди изтичането им през септември, като твърдят, че допълнителната помощ затруднява бизнеса да запълни рекордния брой свободни работни места. Съдебните дела в някои от тези щати, оспорващи законните правомощия на губернаторите да прекратят помощта, биха могли да възстановят спряните обезщетения, докато те изтекат официално.

Последният доклад за работните места показва, че броят на заетите работни места се е увеличил с 943 хиляди през юли, което е най-голямото увеличение за почти година, докато нивото на безработица спадна до пандемично дъно от 5,4%. Въпреки това свободните работни места достигнаха рекордно високо ниво през юни, което показва несъответствие между търсенето и предлагането на работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още