IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ се повишиха до едномесечен връх

Подадените молби за помощи достигнаха 770 хил. през седмицата, приключила на 13 март

16:37 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ неочаквано се повишиха миналата седмица до най-високото ниво от средата на февруари, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления по редовните държавни програми са се увеличили с 45 хил. до 770 хил. през седмицата, приключила на 13 март, показват данните на Министерството на труда в четвъртък. На некоригирана основа исковете са нараснали с 24 318 до 746 496 броя. Средната оценка в проучване на Bloomberg беше за 700 хил. подадени за първи път заявления.

безработица безработица

Общият брой на заявленията, отразяващ приблизително броя на всички хора, подали молби за държавни помощи, се понижи за девета седмица до 4,12 милиона през седмицата, приключила на 6 март.

Новите молби за помощи показват, че пазарът на труда все още се опитва да се възстанови от мерките за затваряне на бизнеса и здравната криза в страната.

Заявленията са подадени през същата седмица, в която президентът Джо Байдън подписа законопроекта за пакет от икономически стимули на стойност 1,9 трлн. долара, който удължи програмите за подкрепа за безработица до септември.

Щатите с най-голямо увеличение на подадените за първи път заявления миналата седмица включват Тексас, Илинойс и Вирджиния. Междувременно Охайо отчете най-голям спад.

Заявленията по всички федерални програми намаляват през седмицата, приключила на 27 февруари. Общият брой на молбите във всички програми за безработица е 18,22 милиона през тази седмица.

Възстановяването „остава неравномерно и далеч не е приключило“, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по време на пресконференция в сряда. „Има 10 милиона души, които трябва да се върнат на работа, и ще отнеме известно време, докато това се случи“, каза Пауъл.

Вчера ръководството на Федералния резерв запази прогнозата си за лихвени проценти близо до нулата поне до 2023 г., но преразгледа икономическата прогноза, отразявайки по-големия оптимизъм за възстановяването на американската икономика от коронакризата.

Мащабната фискална подкрепа и продължаващата програма за ваксиниране на населението, която се очаква да подкрепи отварянето на икономиката, разпалиха очакванията на инвеститорите за ново, по-скорошно увеличаване на лихвите, както и за ръст на инфлацията, което на свой ред увеличи доходността по държавните ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още