IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ достигат 2-годишен връх през ноември

В същото време цените на производител остават без промяна през изминалия месец

17:15 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на производител в САЩ остават без промяна през ноември, тъй като повишаването на цените на хранителните стоки и бензина беше компенсирано от свиването на разходите за услуги, което сочи приглушена инфлация въпреки скорошния ръст на потребителските цени, съобщава Ройтерс. 

Други данни от днешния ден показват, че през миналата седмица броят на американските, подали молби за обезщетения за безработица, достига над 2-годишен връх. Този скок обаче най-вероятно не сигнализира за увеличаване на съкращенията, тъй като данните обикновено са волатилни в периода около Деня на благодарността.

Отчетите бяха публикувани ден след решението на Федералния резерв на САЩ да поддържа стабилни основните лихви. Централната банка посочи в сряда, че вероятно разходите за заеми ще останат непроменени през 2020 г. на фона на очакванията икономиката да продължи да расте умерено, а равнището на безработица да се запази ниско.

С изключение на волатилни компоненти като храната, енергията и търговските услуги, цените на производител остават непроменени през ноември след като се покачиха с 0,1 на сто през октомври. Така нареченият основен PPI индекс нараства с 1,3 на сто през 12-те месеца до ноември, бележейки най-слабия си ръст от септември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още