IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ леко намаляват, но остават завишени

Ако бъде одобрен, пакетът на Байдън ще осигури 400 долара на седмица като допълнителни обезщетения за безработица до септември

16:44 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на заявленията за обезщетения при безработица в САЩ се понижи леко миналата седмица, оставяйки на високо ниво, което сигнализира за засилено напрежение, свързано с пандемията на американския пазар на труда, точно когато Джо Байдън започва първите си дни като президент.

Подадените за първи път заявления за безработица по редовните държавни програми са намалели с 26 хил. до 900 хил. през седмицата, приключила на 16 януари, според данните на Министерството на труда. На некоригирана база цифрата е спаднала с повече от 151 хил. до 960 668 заявления.

безработица безработица

Общият брой на заявленията за помощи при безработица по държавни програми, който отразява приблизително броя на всички хора, получаващи текущи обезщетения, намалява със 127 хил. до 5,05 милиона през седмицата, приключваща на 9 януари. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 935 хил. нови молби и общо 5,3 милиона заявления.

Цифрите продължават далеч да надвишават нивата си отпреди кризата, тъй като възраждащата се пандемия доведе до нови по-строги ограничения за бизнеса. Очаква се разпространението на ваксините да възстанови икономическата активност по-късно тази година. Но ваксинациите се случват по-бавно от очакваното, което ограничава скоростта, с която пазарът на труда може да се възстанови.

Пакетът за помощ от 900 млрд. долара, одобрен през декември, трябва да осигури известно облекчение за работниците и бизнеса през текущото тримесечие.

Миналата седмица Байдън обяви подробности за плана си за икономическо облекчение на стойност 1,9 трилиона долара. Ако бъде одобрен от Конгреса, той ще осигури 400 долара на седмица като допълнителни обезщетения за безработица до септември, помощ за държавни и местни правителства и директни плащания в размер на 1400 долара за физически лица, в допълнение към помощта от 600 долара, одобрена през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още