IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват за първи път от 3 седмици

Въпреки това броят остава почти четири пъти по-голям, отколкото преди пандемията

17:44 | 23.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darren Staples/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Подадените заявления за помощи при безработица в САЩ намаляха за първи път от три седмици, но все още остават високи на фона на спада в потребителските разходи и доходите през ноември, подчертаващ забавянето на икономиката заради коровируса, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са спаднали с 89 хил. до 803 хил. през седмицата, приключила на 19 декември, показват данни на Министерството на труда. За сравнение средната прогноза на икономистите беше за 880 хил. подадени заявления. На некоригирана основа молбите са намалели с около 73 хил.

заявления заявления

Данни на Министерството на търговията показват, че потребителските разходи, които представляват по-голямата част от икономиката, са спаднали с 0,4% миналия месец - първият спад от април. Личните доходи намаляват с 1,1%, което е следствие на прекратяването на няколко програми за помощ при пандемия.

Данните показват, че американската икономика остава засегната в края на годината и предполага, че много американци ще продължат да усещат последиците от кризата и през следващите месеци, тъй като случаите на коронавирус се увеличават в цялата страна. Расте и броят на фирмите, изправени пред затваряне или съкращения.

Разпространението на ваксините дава надежда на хоризонта, а пакетът от фискални стимули, одобрен от Конгреса тази седмица, трябва да предложи известно облекчение, въпреки че забележките на президента Доналд Тръмп относно размера му поставят под въпрос съдбата на сделката.

Според официалните данни заявленията, подадени не за първи път, т.нар. „продължаващи заявления“, които показват приблизително общия брой на получаващите държавни помощи, намаляха със 170 хил. до 5,34 милиона през седмицата, приключила на 12 декември.

Въпреки спада в първоначално подадените заявления за безработица броят им остава почти четири пъти по-голям, отколкото преди пандемията, а средното ниво за четири седмици достигна до двумесечен връх.

Повече от половината американски щати отчитат спад на подадените за първи път молби, но Илинойс, Вирджиния и Пенсилвания регистрираха увеличение на броя на заявленията през миналата седмица.

Спадът в разходите, който надхвърли прогнозите в проучване на икономисти на Bloomberg, последва ревизирано надолу увеличение от 0,3% през октомври. Разходите за стоки са намалели с 1%, водени от дрехите, обувките и новите моторни превозни средства. Разходите за услуги са се понижили при хранителни услуги и хотелиерството.

Също данни от сряда показват, че поръчките за американски трайни стоки са се повишили през ноември с повече от прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още