IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ паднаха под 400 хил.

В същото време новосъздадените работни места в частния сектор са нараснали с 978 хил. през май

19:13 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Броят на американците, които са подали нови заявления за помощи при безработица, е намалял под 400 хил. миналата седмица за първи път от началото на пандемията от COVID-19 преди повече от една година, предава Ройтерс. Това е признак, че пазарът на труда отвъд Океана се подобрява.

Той беше подкрепен и от отделни данни, публикувани в четвъртък, според които новосъздадените работни места в частния сектор са скочили най-много през последните 11 месеца през май, стимулирани от силното търсене на фона на бързото повторно отваряне на икономиката. Данните отговориха на очакванията, че ръстът на работните места се е ускорил миналия месец, въпреки че недостигът на работници и на суровини продължава да натежава върху възстановяването на трудовия пазар.

„Повторното отваряне на икономиката продължава и трябва да е положително за ръста на работните места“, коментира Рубела Фаруки, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics. „Но дисбаланси в търсенето и предлагането създават проблеми на трудовия пазар, които може да предизвикат насрещни ветрове в близко бъдеще“, допълва тя.

Подадените за първи път заявления за държавни помощи при безработица са намалели с 20 хил. до сезонни коригираните 385 хил. за седмицата до 29 май. Това е най-ниското ниво от средата на март 2020 г., когато бяха въведени задължителните затваряния на бизнес от неосновна необходимост с цел забавяне на първата вълна на заразени с коронавирус.

Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха 390 хил. заявления за последната седмица. Петият пореден седмичен спад на заявленията е воден от Тексас и Флорида.

Те намаляха спрямо рекордните 6,149 млн. в началото на април 2020 г., но остават доста над 200 хил. – 250 хил., които са смятани за индикатори за стабилен трудов пазар. Те може да намалеят още повече, тъй като губернатори от Републиканската партия в най-малко 24 щата, включително Флорида и Тексас, спират програмите за помощи при безработица, финансирани от федералното правителство за местни жители от идната събота.

Тези щати съставляват над 40% от трудовата сила. Сред помощите, които ще бъдат прекратени най-напред, са седмичната субсидия при безработица от 300 долара, която според компаниите обезсърчава безработните да търсят работа.

Новооткритите работни места нарастват през май, като по данни на ADP те са се увеличили с 978 хил., най-големия ръст от юни м. г. През април те нараснаха с 654 хил. Икономисти прогнозираха, че новосъздадените работни места в частния сектор ще нараснат с 650 хил. работни места през май.

Заетостта е нараснала със 128 хил. работни места в производствени индустрии и с 850 хил. сред доставчиците на услуги. Най-голям е ръстът на новооткритите работни места в сектора на развлеченията и настаняванията, които са отбелязали скок с 440 хил. спрямо месец по-рано - също най-големият напредък от 11 месеца. 

Работните места са скочили със 119 хил. в здравеопазването, с 65 хил. в сектора на строителството и 68 хил. при бизнес услугите. 

Данните за заявленията за помощи при безработица показват още, че хората, които продължават да получават субсидии след първа седмица на помощи, са се увеличили със 169 хил. до 3,771 млн. през седмицата до 22 май.
През седмицата до 15 май е имало около 15,4 млн. души, получаващи помощи при безработица по всички програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още