IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се понижават с повече от очакваното

Намаляването на заявленията отговаря на подобряването на бизнес условията и усилията на компаниите да увеличат броя на персонала

17:21 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са се понижили миналата седмица с повече от прогнозираното, достигайки нов пандемичен минимум. Причина за спада вероятно са по-малкото съкратени работни места на фона на отварянето на икономиката и търсенето на работна ръка, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления по редовни държавни програми са намалели с 51 хил. до 364 хил.  през седмицата, приключила на 26 юни, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 388 хиляди подадени за първи път молби.

заявления заявления

Общият брой на заявленията за текущи държавни помощи се увеличават до 3,47 милиона през седмицата, приключила на 19 юни.

Намаляването на заявленията отговаря на подобряването на бизнес условията и усилията на компаниите да увеличат броя на персонала, за да се справят с търсенето след отварянето на икономиката.

И все пак подадените за първи път заявления остават над нивата преди пандемията, а много работодатели казват, че имат проблеми с намирането на квалифицирани работници, което вероятно задържа темпа на възстановяване.

Към 26 юни 19 щата са прекратили изплащането на обезщетения за безработица от 26-те, които са обявили плановете си да ги премахнат преди края на септември. Въпреки че някои бизнеси и агенции за набиране на персонал са забелязали повишаване на броя на кандидатите, търсещи работа в някои от тези щати, мащабът на въздействието предстои да се види.

Според икономистите ще отнеме време, за да се види каквото и да е въздействие върху данните, които ще останат нестабилни особено на седмична база.

Данните излизат преди важния месечен доклад за работните места в петък, който се очаква да покаже, че САЩ са добавили над 700 хиляди работни места през юни.

Подадените за първи път молби в Пенсилвания, Кентъки и Калифорния отчитат най-голям спад през последната седмица, докато Масачузетс и Индиана записват увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още