IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се понижиха до ново дъно

Подадените за първи път заявления за помощи по редовните държавни програми са намалели с 26 хиляди до 360 хиляди през седмицата, приключила на 10 юли

17:21 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се понижиха миналата седмица до ново пандемично дъно, което показва, че съкращенията намаляват, тъй като условията за бизнес се подобряват, а фирмите се стремят да увеличат броя на персонала, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи по редовните държавни програми са намалели с 26 хиляди до 360 хиляди през седмицата, приключила на 10 юли, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 350 хиляди заявления.

заявления заявления

Спадът в новите молби за помощи при безработица отговаря на по-мащабното икономическо възстановяване в САЩ, като бизнесът се върна на работа с пълен капацитет, а търсенето на пътувания и развлечения нараства.

Въпреки това подадените за първи път заявления остават над предпандемичните нива и работодателите продължават да изпитват проблеми с намирането на квалифицирани служители, което би могло да забави темпото на възстановяване на пазара на труда.

„Условията на пазара на труда продължават да се подобряват, но все още сме далече от пълно възстановяване“, заяви в сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите.

Повече от половината губернатори на САЩ обявиха плановете си да прекратят федералните програми за обезщетения при безработица на фона на продължаващ дебат за това дали те пречат на запълването на свободните работни места.

Съдебните дела в някои от тези щати, оспорващи правомощията на губернаторите да прекратят помощта, могат да възстановят спрените програми или да ги запазят до официалното им изтичане през септември.

Общият брой на подадените заявления за държавни обезщетения се понижи до 3,24 милиона през седмицата, приключила на 3 юли.

Щатите Минесота, Мисисипи и Уайоминг, които са прекратили помощта за безработица при самостоятелно заетите, не регистрираха подадени за първи път заявления по тази програма миналата седмица. Джорджия, Кентъки и Роуд Айлънд отчетоха най-голям спад в подадените молби миналата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още