IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се понижиха за втора седмица

Въпреки спада подадените за първи път заявления все е още са с четири пъти повече от нивото преди пандемията

17:34 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на подадените заявления за обезщетения при безработица в САЩ се понижи миналата седмица, което сигнализира, че съкращаването на работни места може да отслабне след ръста през декември и началото на януари, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми са спаднали с 67 хил. до 847 хил. броя през седмицата, приключила на 23 януари, показват данните на Министерството на труда. На некоригирана основа първоначално подадените заявления са намалели до 873 966 броя. 

помощи помощи

Всички подадени заявления, показващи общия брой американци, подали заявления за обезщетения, са намалели с 203 хил. до 4,77 милиона през седмицата, приключила на 16 януари. Проучването на икономистите от Bloomberg прогнозираше 875 хил. заявления, подадени за първи път, и 5,09 милиона подадени искове общо. 

Въпреки спада подадените за първи път заявления все е още са с четири пъти повече от нивото преди пандемията, което подчертава въздействието на ограниченията за бизнеса върху заетостта.

Съкращаването на работни места вероятно няма да спадне значително, докато масовата ваксинация не позволи услуги като ресторантите да заработят отново.

Междувременно стана ясно, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 4% на годишна база през четвъртото тримесечие, според предварителната оценка, публикувана от Министерството на търговията в четвъртък. Средната прогноза в проучването на икономисти от Bloomberg бе за ръст от 4,2%.

Докато производството на стоки и услуги беше далеч по-бавно от рекордните 33,4% през предходните три месеца, темпът на растеж все пак надмина средната стойност от продължилата десетилетие експанзия, която приключи в началото на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още