IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се повишиха неочаквано

Подадените за първи път заявления възлизат на 744 хиляди за седмицата, приключила на 3 април

17:18 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Подадените заявления за помощи при безработица в САЩ са се увеличили повече от очакваното миналата седмица въпреки признаците на оздравяване на пазара на труда, съобщи Министерството на труда.

Подадените за първи път заявления възлизат на 744 хиляди за седмицата, приключила на 3 април, много над очакванията за 694 хиляди молби, прогнозирани от икономисти, анкетирани от Dow Jones, съобщи CNBC.

заявления заявления

Това представлява увеличение от 16 хиляди спрямо ревизираните нагоре 728 хиляди подадени молби през предходната седмица. Четириседмичната средна стойност нарасна до 723 750 заявления.

Новината идва седмица след положителните признаци за по-активно възстановяване на пазара на труда, тъй като наетите в сектора извън селското стопанство в страната се увеличиха с 916 хил. души през март, а равнището на безработица спадна до 6%.

Това беше най-големият ръст в броя на новооткритите работни места от август 2020 г., въпреки че безработицата остава доста над нивото преди пандемията от 3,5%.

Броят на всички подадени заявления се понижи леко до 3,73 милиона молби. Това е най-ниското ниво от 21 март 2020 г., непосредствено след удара на пандемията от Covid-19, когато компаниите започнаха масови съкращения заради икономическия колапс.  

Преди година техният брой беше едва 3,44 милиона, но скоро след това се увеличи поради вълната от съкращения в края на март и началото на април.

Въпреки положителните данни служителите на Федералния резерв казват, че е необходим много по-голям напредък по отношение на работните места, преди да помислят за промяна на политиката.

Протоколите от последното заседание на Федералния комитет, публикувани в сряда, показват по-добри перспективи за икономиката въпреки продължаващата нужда от разхлабена политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още