IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залозите за отрицателните лихви на АЦБ се увеличават

Натискът от пандемията и Brexit карат все повече икономисти да спекулират, чe този инструмент ще бъде нужен за възстановяването на британската икономика

18:05 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Залозите, че Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия  ще понижи лихвите си под нулата се увеличават, което отразява нарастващия натиск върху икономиката от пандемията от коронавирус и риска от Brexit без сделка.

Кристиан Шулц, директор на отдела за европейски изследвания в Citigroup Inc., заяви, че централната банка вероятно ще намали основната си лихва до -0,1% до средата на 2021 г., ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да има нова търговска сделка. В бележка на икономисти от RBC се наблюдават спекулации за отрицателни лихви още през ноември, предава Bloomberg.

Тъй като разходите за заеми вече са на ниво от 0,1%, а закупуването на активи от централната банка ще бъде увеличено през този месец, дебатът се фокусира върху други мерки за подпомагане на икономиката на фона на най-лошата рецесия в страната за последните три века. Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Андрю Бейли и други членове на институционалното ръководство отказаха да изключат отрицателните ставки като опция, но изясниха, че все още ги оставят като бъдеща възможност.

Инвеститорите вече залагат, че Великобритания ще се присъедини към клуба на отрицателните лихви до края на февруари. Доходността на някои британски облигации вече е под нулата.

„Рискът от „твърдо“ излизане от единния пазар на ЕС и митническия съюз в края на годината е твърде близо и труден за игнориране“, казва Шулц от Citi. „Отрицателните ставки могат да се окажат особено ефективни за намаляване на фалитите, като предпазват, а не подкопават финансовите институции“, коментира той.

Въпреки че увеличените покупки на облигации и фискални стимули ще бъдат първите линии на защита в този случай, икономиката вероятно все още ще има нужда от по-голям тласък, заяви Шулц. Паричната политика може да играе важна роля по време на големи нарушения във веригите за доставки, тъй като фискалната политика може да бъде по-малко ефективна.

Централната банка заяви, че икономиката на Великобритания може да се свие с 14% през тази година, но твърдият Brexit може да заглуши възстановяването, което властите очакват.

Въпреки че в миналото строителството бе посочено като проблемна област за отрицателните разходи по заеми, изглежда, че рискът е намалял през последните години, каза Шулц. Някои по-малки банки с голяма експозиция на ипотечно кредитиране все още могат да бъдат засегнати, но непосредствените рискове могат да бъдат по-управляеми.

Един от най-смелите експерименти с паричната политика на 21 век, отрицателните проценти са норма в голяма част от Европа повече от половин десетилетие. Но мярката се сблъсква с все по-силна опозиция в еврозоната както от банките, така и от спестителите, които твърдят, че политиката ги лишава от възвръщаемост.

Вероятно ще има съпротива в рамките на Комитета за парична политика на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, каза Шулц. Следователно това би означавало да се предприемат някои подготвителни стъпки преди въвеждането на отрицателните лихви.

Един пример е ограничаването на политиката до срочната схема за финансиране, програма за заем за банките. Има шанс Комитетът да обяви подобен ход при следващото си събрание на 18 юни, каза Шулц. Комитетът би могъл също така да направи подготовка за преоценка на така наречената долна граница, която показва колко ниско може да спаднат лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още