IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заместник-гуверньорът на Фед подкрепя продължаващото увеличение на лихвите

Ричард Кларида обаче подчерта, че е особено важно да се следят отблизо икономическите данни

19:30 | 27.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв трябва да продължи да повишава постепенно лихвените проценти, но „особено важно“ е да се следят отблизо икономическите данни, тъй като паричната политика на САЩ се приближава до неутрална позиция, каза заместник-гуверньора на Федералния резерв Ричард Кларида, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта колко е трудно на централната банка да определи едновременно както нутралния лихвен процент, така и максималното ниво на безработица. 

В момента Федералният резерв е установил процес на постепенно увеличение на лихвите от веднъж на тримесечие, но признаците за забавяне на външните пазари и поевтиняването на щатските акции в последните седмици помрачават иначе предимно розовата картина в САЩ.

Кларида, който се присъедини към Федералния резерв през септември, заяви, че политиката трябва да поддържа растежа в САЩ и да предпази инфлацията да се покачи над целта на централната банка.

„На етапа, на който се намираме, е особено важно да наблюдаваме широк набор от макро данни“, обясни още Кларида.

Пазарите са в очакване през тази седмица за изявлението и на управителя на Фед Джером Пауъл. На фокус е и докладът от последната среща на централната банка, който ще бъде публикуван по-късно през седмицата.

Намаляването на безработицата до 3,3,% и увеличаването на показателя за инфлацията, който следи Фед, до 2,3% по-всяка вероятност ще накара Федералния резерв да повиши лихвите следващия месец от 2 на 2,25%.

Според Goldman Sachs има вероятност от 90% за повишение на основната лихва през декември, а рисковете около евентуални четири увеличения на лихвите през 2019 г. като цяло са балансирани.

Започват обаче и да се прокрадват съмнения, че Федералният резерв ще бъде толкова агресивен през следващата година.

Икономистите от Morgan Stanley са сред тези, които предричат две увеличения на лихвите през 2019 г. след това през декември. Икономистите от Bloomberg пък залагат на три повишения през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още