IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплащането в Япония е нараснало с най-бързия си темп от 21 години

Разходите на домакинствата обаче продължават да се свиват, макар и по-бавно

13:34 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите на домакинствата в Япония през юни са се свили, но реалното заплащане е нараснало с най-бързия си темп от над 21 години благодарение на по-високите летни бонуси. Това сигнализира, че ползите от продължителното икономическо възстановяване се разширяват, предава Ройтерс.

Доходите на домакинствата също бележат най-големия си ръст от три години заради по-високото заплащане на временните работници, което предлага известна надежда на централните банкери, борещи се да ускорят инфлацията до целта от около 2%.

Данните бяха публикувани преди представянето на тези за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие, които вероятно ще покажат, че икономиката се е разширила с годишен темп от 1,4%, след като се сви през предишното тримесечие.

Разходите на домакинствата са се понижили с 1,2% през юни на годишна база, показаха държавните данни във вторник, което бележи пети пореден месец на спад. Той обаче е по-малък от очакванията на пазара за намаление от 1,6%, както и от спада от 3,9% през май.

Макар че разходите за ремонт на жилищата са намалели, потребителите са похарчили повече за напитки, климатици и храна навън отчасти заради горещото време този месец, показват данните.

“Разходите на домакинствата продължават да се свиват, но виждаме някои положителни сигнали“, каза представител на правителството пред репортери, допълвайки, че разходите може да се увеличат през юли, тъй като домакинствата са похарчили бонусите, получени в края на юни.

Коригираните спрямо инфлацията доходи на домакинствата са се увеличили с 4,4% през юни, което е най-големият им ръст от юли 2015 г., тъй като затягащият се пазар на труда е увеличил заплащането на временните работници, показаха още данните.

От други данни пък стана ясно, че реалното заплащане е скочило с 2,8% през юни на годишна база, ускорявайки се от 1,3% през май и превръщайки се в най-бързия темп на растеж от януари 1997 г.

Сигналите за нарастващите заплати ще бъдат окуражаващи за Японската централна банка, която понижи прогнозите си за инфлацията и обвини внедреното дефлационно мислене в страната за слабия растеж на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още