IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията

15:50 | 17.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие на годината заплатите в еврозоната са се повишили с най-високия си темп, откакто се събират данни, съобщиха днес от статистическата служба на Европейския съюз Евростат, цитирани от Ройтерс.

Увеличаването на заплатите е положителен сигнал за плановете на Европейската централна банка да ускори инфлацията, но засега това не е довело до по-високи цени в 19-те държави от региона.

От данните на Евростат става ясно, че заплатите са се повишили с 2,5% през първите три месеца на годината в сравнение със същото тримесечие на предходната година, което е най-голямото увеличение от 2010 г. Именно от тогава и започва събирането на данните по този показател. За сравнение, през предходните две тримесечия заплатите са отчели ръст с по 2,3%.

Заплатите дори са нараснали малко повече от общите разходи за труд, които регистрират повишение с 2,4%.

Сред най-големите икономики в еврозоната растежът на заплатите през първото тримесечие във Франция се е ускорил с 2,8%, в Германия – с 2,5%, в Испания – с 2,2% и в Италия – с 1,9%.

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията, като основната инфлация остава слаба, поставяйки под съмнение способността на централната банка да контролира цените.

През първите три месеца на годината, когато е бил регистриран рекордния ръст при заплатите инфлацията в еврозоната е била на ниво от 1,4% през януари и март, а през февруари – на ниво от 1,5%.

По последни данни на Евростат инфлацията през май се е забавила до 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
karadjata
преди 4 години
тези данни за "ниската инфлация" 1,2-1,5% са си чиста СТАКМИСТИКА тоест абсолютна измама и явна лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още