IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите във Великобритания нарастват с най-бързите си темпове от 2008 г.

Увеличаването на заплатите продължава да изпреварва инфлацията, която през периода е средно 2%

15:34 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заплатите във Великобритания нарастват с най-бързия си темп за последните 11 години през трите месеца до май, а безработицата остава на най-ниското си ниво от средата на 70-те години, съобщава Bloomberg.

Средните заплати без бонусите са се увеличили с 3,6%, съобщиха от Бюрото за национална статистика. Броят на работещите е нараснал с 28 хил. души, оставяйки безработицата на най-ниското ѝ ниво от 44 години – 3,8%.
Последните данни подчертават оживлението на пазара на труда, което повиши потребителските разходи и постави работодателите в ситуация да се борят за намирането на персонал.

Ръстът на заплатите е дори по-висок от очакваните от икономистите 3,5% според проучването на Bloomberg. Освен това увеличаването на заплатите продължава да изпреварва инфлацията, която през периода е средно 2%.

Все пак има някои сигнали, че пазарът на труда може да се забави, тъй като темпът на нарастване на заетостта е най-слаб от лятото на 2018 г., а свободните работни места са намали до най-ниското си ниво за последната една година. Въпросът е дали това отразява по-слабото търсене на нови служители или фирмите не успяват да намерят подходящ персонал.

Опасенията за ценови натиск за пазара на труда са засенчени от заплахата Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, както и заради притесненията за забавяне на световната икономика. Инвеститорите виждат по-голяма вероятност за понижение на лихвените проценти във Великобритания, отколкото за повишение.

Британската икономика отбеляза възстановяване през май с ръст от 0,3%, завръщайки се към растежа, благодарение на подновената работа в автомобилните заводи, принудени да спрат работа заради процеса по Brexit. През трите месеца до май британската икономика също нараства с 0,3% средно, което обаче е забавяне спрямо коригираните в посока нагоре 0,4% през предходния период. 

Според последната икономическа прогноза на Европейската комисия Великобритания ще отчете растеж  от 1,3% през тази и следващата година, въпреки че тези очаквания са базирани върху предположението, че няма да има промяна в търговския модел на страната с блока, тоест не се взима предвид вариант при Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още