IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите във Великобритания растат по-бързо от инфлацията

Безработицата в страната остава без промяна на ниво от 4% и 43-годишно дъно

14:32 | 11.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нивата на заплащане във Великобритания са се увеличили през лятото, сочат официални данни, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Това би могло да спомогне за икономическия растеж на страната на фона на несигурността около Brexit.

Националната статистическа служба на Великобритания съобщи във вторник, че средните доходи без бонусите са се увеличили с 2,9 процента за трите месеца до юли спрямо същия период на миналата година, достигайки 489 паунда на седмица.

Общото заплащане на работниците на Великобритания с бонусите нараства с 2,6% до 520 паунда на седмица за трите месеца до юли на годишна база. За сравнение, през предходните три месеца беше отчетено повишение от 2,4%.

Увеличение на заплатите се наблюдава както в публичния сектор (с 2,4% спрямо 2,2% през първото тримесечие), така и в частния сектор (с 2,6% спрямо 2,4%).

В реално изражение доходите, включително бонусите, растат с 0,2%, а без бонусите с 0,5% на годишна база, тъй като заплатите се покачват по-бързо от цените. Въпреки това реалните заплати остават под равнището им преди финансовата криза.

През юли годишното ниво на инфлацията се е запазило на равнище 2,5 процента.

Подобрението на стандарта на живот е потенциално предимство, което стимулира растежа на фона на голямата несигурност около излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 година.

Междувременно от други данни стана ясно, че безработицата във Великобритания остава без промяна на ниво от 4% на 43-годишно дъно. Броят на безработните в страната е намалял с 55 хил. за тримесечието май-юли спрямо периода от февруари до април, докато броят на работещите е нараснал с 3 хил. души на същата база.

Броят на свободните работни места се е увеличил с 14 хил. до историческия рекорд от 833 хил. за трите месеца до август най-вече заради увеличаването на свободните позиции в секторите здравеопазване, социални дейности, администрация и други.

В четвъртък ще се проведе срещата на Английската централна банка по повод паричната политика на страната, като очакванията са лихвените проценти да бъдат запазени на сегашните си нива. Лихвите бяха увеличени през август – за втори път през последните десет години до ниво от 0,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още