IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо кръстосват саби чешката централна банка и премиерът Бабиш?

Министър-председателят нарече повишаването на основната институционална лихва "напълно нелогична" постъпка

10:52 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Може би най-известните спорове между водещи политици и считаните за независими централни банкери са тези между президента на САЩ Доналд Тръмп и Джером Пауъл, гуверньорът на Фед. Или пък между турския президент Ердоган и вече бившия управител на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., но бе уволнен преждевременно. Е, оказва се, че за тези конфликти пример има и в Източна Европа.

В сряда чешката централна банка се противопостави на критиката от премиера на страната Андрей Бабиш за усилията й да ограничи инфлацията с по-високи разходи по заемите, информира Bloomberg.

Изненадващото увеличение на лихвения процент през февруари, което беше единственото такова в световен мащаб през тази година досега, предизвика критиките на Бабиш, който заяви, че подобни стъпки увеличават печалбите на банките и допринасят за забавянето на икономиката.

„Банката изпълнява целта си, а именно ценова стабилност“, заяви заместник-гуверньорът Марек Мора в интервю за седмичника Ekonom.

„Появяват се странични ефекти, например печалбата на търговските банки от депозиране на излишна ликвидност в централната банка, но това не е проблем, за който се притесняваме“, каза Мора.

Той отговори на публикацията на Бабис във Facebook от 23-и февруари, в която премиерът нарече последното увеличение на лихвите "напълно нелогична" постъпка, която прави заемите прекалено скъпи за потребителите и компаниите. Той заяви, че референтната лихва може да бъде 0,5% вместо сегашната 2,25%.

„Изобщо не разбирам политиката на Чешката централна банка. Не разбирам как така институцията иска да повиши лихвите за търговските банки в момент на икономическо забавяне. Този ход е срещу хората, индустрията и икономиката като цяло. Централната банка обосновава действията си, като казва, че се бори с инфлацията, но това очевидно не работи. Очевидно институцията е независима и никога не съм коментирал това. Но сега трябва“, написа Бабиш в Facebook.

Изявленията наподобяват критиките на президента Доналд Тръмп към Федералния резерв на САЩ. Бабиш, който бе издигнат на власт с кампания, представяща традиционните политици като корумпирани и некомпетентни, често е сравняван с Тръмп заради подхода му към политиката и антимигрантската реторика.

Чешката централна банка се опитва да оцени въздействието на глобалното забавяне върху експортно ориентираната икономика спрямо стабилните разходи на домакинствата, които спомогнаха за ускоряването на инфлацията над границата на толерантност на банката от 3%.

В публикацията си във Facebook Бабиш заяви, че свързването на политиката му за повишаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор с по-високите потребителски цени е „абсолютно абсурдно“.

Правителството няма влияние върху централната банка, въпреки че членовете на експертната група, определяща лихвите, се избират от президента Милош Земан, основният политически съюзник на Бабиш. Земан трябва да назначи наследника на управителя Иржи Руснок през 2022 година.

„Не искам да коментирам толкова много“, каза Мора и добави: „Всичко, което мога да кажа, е, че премиерът е добре дошъл да ни посети по всяко време. С удоволствие ще му обясним какво правим и защо".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още