Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива

Слабостта е на лице както при вътрешните, така и при експортните поръчки

Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива

Снимка: Архив Ройтерс

Производителите във Великобритания очакват продукцията им да се запази около сегашните нива през следващите три месеца заради отлагането на Brexit, съобщава Bloomberg.

Заводите увеличиха запасите и засилиха производството преди първоначалния краен срок за напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания – 29 март, но последното проучване на Конфедерацията на британската индустрия предполага, че се наблюдава забавяне.

Още по темата

С отлагането на Brexit 35% от производителите твърдят, че техните запаси са повече от достатъчни, като обемите са най-високите си нива от повече от десетилетие. В същото време търсенето се влошава, тъй като повечето фирми отчитат по-малко поръчки, отколкото в който и да било друг момент след провеждането на референдума през 2016 г.

Последните данни са поредното доказателство, че икономиката е загубила инерция през текущото тримесечие, тъй като фирмите са намалили поръчките, а търсенето се посреща благодарение на натрупаните запаси. Икономистите очакват ръст от около 0,2% - наполовина по-малко спрямо темпа на нарастване от предходните три месеца.

Проучването на Конфедерацията на британската индустрия, проведено в периода между 25 април и 13 май, показва, че слабостта е на лице както при вътрешните, така и при експортните поръчки, докато инфлационният натиск остава понижен.

При предишни проучвания производителите съобщаваха, че увеличават запасите си от стоки в случай, че на страната й се наложи да излезе от ЕС без сделка, защото се опасяват от настъпването на хаос на границите на Великобритания.

През първото тримесечие увеличаването на запасите е допринесло с 0,7 процентни пункта към растежа на БВП, но при някои сектори, включително търговията с автомобили и при търговците на едро, няма много доказателства за подобна тенденция.

Brexit вече е отложен до 31 октомври, освен ако няма споразумение за по-ранно напускане на блока.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ остави лихвите без промяна заради нарастващия риск от Brexit без сделка