Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заводската активност на Япония се свива за 15-и пореден месец

Секторът на услугите също показва слабост

Заводската активност на Япония се свива за 15-и пореден месец

Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg

Заводската активност в Япония се свива за 15-и пореден месец през юли, което показва, че икономическото влияние на коронавируса се разпростира и в третото тримесечие на годината, докато надеждите за бързо възстановяване в световен мащаб избледняват.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на Au Jibun Bank нараства до сезонно коригирани 42,6 пункта през юли, тъй като условията за бизнеса остават несигурни, информира Ройтерс. Въпреки че темпът на спад е най-бавният за последните четири месеца, показателят остава под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Графика:tradingeconomics.com

„Японската икономика продължи да изпитва трудности в началото на третото тримесечие“, казва Джо Хейс, икономист от IHS Markit.

Още по темата

„Въпреки че облекчаването на мерките срещу заразата слабо съживи оптимизма, особено за вътрешния сектор, растежът на Япония продължи да бъде неблагоприятно повлиян от световните търговски потоци и ограниченията за пътуванията“, коментира той.

Проучването на PMI показа, че новите поръчки и заетостта също отново намаляват.

Прогнозира се, че икономиката на Япония ще се свие с 5,3% през тази фискална година, което би било най-големия спад от началото на статистиката през 1994 г. От друга страна се очаква, че през следващата година третата по големина икономика в световен мащаб ще нарасне с 3,3%.

Износът от страната се спаднал с двуцифрен темп през юни за четвъртия пореден месец, показаха данните, публикувани в понеделник. Това подкрепи признаците, че спадът в глобалното търсене на дълготрайни стоки от март заради пандемията е хвърлил икономиката на Япония в дълбока рецесия.

Проучването също показа слабост в дейността на сектора на услугите. Индексът PMI на Au Jibun Bank  за сектора на услугите нараства до 45,2 пункта през юли на сезонно коригирана база в сравнение с 45,0 пункта от юни.

Общият индекс PMI, включващ както промишлеността, така и услугите, достига най-високото си ниво за последните пет месеца от 43,9 пункта през юли.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път