Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заводската активност в Япония отчита 11-годишно дъно

В сектора на услугите обаче настроенията се подобряват

Заводската активност в Япония отчита 11-годишно дъно

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Заводската активност на Япония остана на най-ниското си ниво за последните 11 години през юни - знак, че пандемията от коронавирус се отразява на промишлените производители, въпреки че настроенията в сектора на услугите се подобряват.

Спадът в производствената активност предлага доказателства за продължителното въздействие на коронавирусната криза върху икономиките, зависими от износа, като Япония.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в Япония на Au Jibun Bank Flash се понижи до сезонно коригирания 37,8 пункта от 38,4 пунктапрез май, предава Ройтерс.

Индексът регистрира най-ниската си стойност от март 2009 г. за втори пореден месец, оставайки дълбоко под ключовата линия от 50 пункта, който отделя свиването от разширяването за 14-ти пореден месец.

Проучването на PMI показа, че общата продукция и новите поръчки намаляват за 18-ти пореден месец, докато запасите от закупени суровини и незавършената продукция се намират на най-ниските си нива от повече от десетилетие.

Още по темата

Очаква се третата по големина икономика в света да понесе най-лошия си спад в следвоенния период през това тримесечие. През миналата седмица обаче правителството повиши икономическата си оценка за първи път от 2018 г. по признаци за подобряване на настроенията след постепенно премахване на извънредно положение в края на май.

Проучването на PMI също посочи, че активността в сектора на услугите се свива с много по-бавни темпове, отколкото през предходния месец.

„Данните за PMI за юни ни показват, че икономическата активност в някои части на Япония се е повишила в края на второто тримесечие“, казва Джо Хейс, икономист от IHS Markit.

„Въпреки това отчитане под 50 пункта на общия индекс показва, че основната картина остава мрачна", добави той.

Индексът PMI за сектора на услугите на Au Jibun Bank скочи до четиримесечен максимум от 42,3 пункта на сезонно изгладена база от 26,5 пункта, отчетени в края на май.

Общият PMI на Au Jibun Bank , включващ както производство, така и услугите, възлиза на 37,9 пункта през юни, в сравнение с 27,8 пункта от предходния месец.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията