IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводската активност в Япония спадна с най-бавен темп за последните 6 месеца

Много анализатори очакват скромно възстановяване през третото тримесечие

11:35 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Японската заводска активност се сви с най-бавния си темп от шест месеца през август, намалявайки част от натиска върху властите да предприемат по-радикални стъпки, за да предотвратят преминаването на икономиката в по-дълбока рецесия.

Очаква се третата по големина икономика в света да отчете скромен ръст през текущото тримесечие след рекорден спад в периода от април до юни, тъй като новите случаи на коронавирус понижават потребителските настроения и забавят цялостното възстановяване.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от банката Jibun Bank, се повиши до сезонно коригираните 47,2 през август от 45,2 през юли. Така показателят остава под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването за 16-и пореден месец, информира Ройтерс.

„Облекчаването на ограниченията, свързани с COVID-19 по света, помогна за смекчаване на спада в ключови показатели като производство и заетостта“, каза Анабел Фидес, икономически сътрудник в IHS Markit.

Но пандемията продължи да ограничава представянето на сектора като цяло, като компаниите се чувстваха притиснати да намалят цените си поради относително слабо търсене.

Много анализатори очакват скромно възстановяване през третото тримесечие. В същото време възраждането на коронавируса в световен мащаб и несигурността относно перспективите за търговия между САЩ и Китай заплашват търсенето в чужбина и пълното възстановяване на японската икономика.

През миналата седмица икономическият министър Ясутоши Нишимура заяви, че се надява БВП на страната да се възстанови до нивата, наблюдавани преди коронавируса, около първото тримесечие на 2022 г.

„Надяваме се, че когато икономиките по света се отворят отново и бизнес операциите се нормализират, това ще доведе до ... възстановяване на японската производствена дейност през следващите месеци“, каза Фидес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още