IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZEW отчете изненадващ оптимизъм на германските финансисти

Инвеститорското доверие за еврозоната се изкачи на 6-месечен връх

14:35 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакванията за развитието на икономиката на финансовите анализатори и институционалните инвеститори в Германия се подобряват значително. След като инвеститорското доверие в Германия приключи миналата година песимистично, то през януари ZEW, измерващ настроенията за развитие на най-голямата икономика в Европа за 6 месеца напред, се покачи до 20,4 пункта. Така измерителят се оказа доста над очакванията на пазара за резултат от 17,8 пункта. Последното четене на индекса е и най-високото от май 2017 г. 

Същевременно обаче бенчмаркът остава под дългосрочната си средна стойност от 23,7 пункта.  

На този фон настроенията за краткосрочното развитие на немската икономика достигнаха рекордни нива от 95,2 пункта. Резултът е много над очакванията за 89,8 пункта, като това е и най-високото ниво, откакто се прави изследването от 1991 г. 

„Актуалните резултати от анкетите показват за Германия оптимистична перспектива за първото полугодие на 2018 г.“, казва президентът на центъра Ахим Вамбах. Частното потребление остава по думите му най-важният двигател за ръста и „ще окрилява ръста и през идните шест месеца“. И средата се оценява доста по-добре, отколкото в края на 2017 г., добавя Вамбах.

Инвеститорското доверие в еврозоната се изкачи на 6-месечен връх и надмина пазарните очаквания, става ясно от последните данни на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW. Индексът за очакваната икономическа ситуация ZEW се повишава до 31,8 пункта през януари, след като в последния месец на миналата година беше достигнал ниво от 29 пункта. 

Близо 59% от анкетираните анализатори не очакват промени в икономическата активност в еврозоната в следващите шест месеца, докато 36,5% смятат, че ситуацията ще се подобри. Инфлационните очаквания за региона също отчитат ръст.

Междувременно във Великобритания бяха публикувани и последните данни за индекса CBI, който мери настроенията на бизнеса в страната. За първото тримесечие на 2018 г. показателят скача до 13 пункта от минус 11 пункта за предходните три месеца. Това е най-високото отчитане за последната една година, тъй като промишленото производство, поръчките за вътрешния пазар и за износ, както и заетостта растат с най-бързи темпове от средата на 2014 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още