IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до най-високо ниво от почти 8 години

Засилват се тревогите за устойчивостта на възстановяването на фона на увеличаването на новоинфектираните с коронавирус по света

11:53 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на златото скочи до най-високото си ниво от близо осем години в сряда, докато глобалните акции се охлаждаха на фона на ръста на новите случаи на коронавирус, предава Ройтерс.

Тревогите за устойчива слабост в темповете на икономическото възстановяване се засилиха заради данни, които показват, че в няколко щата в САЩ се отчита рекорден брой на новите инфекции. Броят на смъртните случаи от усложнения заради коронавирус в Латинска Америка вече надвишава 100 хил., показват данни на информационната агенция.

ЕС е готов дори да забрани пътуванията от САЩ заради скока на случаите в страната.

Всичко това, заедно с отслабването на долара и безкрайната, евтина ликвидност на централните банки, подкрепиха златото. Цената на благородния метал нарасна с 0,2% до 1770,92 долара за тройунция, след като докосна 1773 долара – най-високо ниво от октомври 2012 г., в ранната търговия в Азия.

Глобалните акции същевременно отчитат спад от 0,3%. През последната седмица представянето им е колебливо, след като се повишиха с над 40% от достигнатите през март дъна заради надеждата, че най-лошото от пандемията е приключило.

Европейските акции отчитат спад от 1%.

Акциите на развиващите се пазари обаче поскъпнаха до най-високи стойности от 3 месеца и половина. Индексът MSCI за азиатско-тихоокеанския регион извън Япония добави 0,5%, за да достигне най-високото си ниво.

На фона на опасенията относно по-слабия щатски долар и това, че скокът на инфекциите ще доведе до повече стимулиращи мерки, златото трябва да остане във възходяща тенденция, казва Стивън Инес, главен световен пазарен стратег в AxiCorp.

Според него траекторията на възстановяването остава несигурна.

Еврото се насочи към най-добрия си месец що се отнася до обменния курс спрямо долара от октомври 2019 г. насам, като достигна стойност от 1,1303 долара.

Новозеландският долар отслабна, след като централната банка на страната заяви, че може да се наложи приемането на допълнителни стимули, включително допълнително намаляване на лихвените проценти, разширяване на покупките на облигации или дори закупуване на чуждестранни активи.

Доходността на облигациите в еврозоната беше като цяло стабилна, с акцент върху Австрия, която се очаква да продаде нова 100-годишна облигация. Целта на страната е да набере 2 млрд. евро.

Германия също ще излезе на първичния пазар на дълг, като ще пласира 15-годишни облигации, от които се очаква да набере 2,5 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още