IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значително забавяне на индустрията в еврозоната

Промишлеността страда от значителни затруднения в доставките на суровини и междинни продукти и отчасти от недостиг на енергия

14:41 | 13.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Индустрията в еврозоната e намалила значително производството си през август. В сравнение с юли общото производство е спаднало с 1,6%, съобщи статистическата служба Евростат в сряда в Люксембург.

Това е най-резкият спад след сериозния срив по време на първата вълна на коронавируса през пролетта на 2020 г. Анализаторите обаче очакваха още по-ясно изразен минус от 1,7%.

Производството на капиталови стоки, като машини, спада особено рязко. Производството на трайни потребителски стоки също намалява значително.

За разлика от тях има леко увеличение на производството на енергия. В сравнение със свързаното с коронавируса слабо производство година по-рано общото производство се е увеличило с 5,1 % през август.

По отделните страните членки производството е спаднало най-много в Малта, Германия и Естония на месечна база. На другия полюс с ръстове са Литва и Люксембург.

Що се отнася до България, производството е нараснало с 1,8% на месечна база, което е рязко увеличение спрямо ръста от 0,9% през предишния месец. На годишна база повишението е от 10,8%.

Промишлеността в еврозоната в момента страда от значителни затруднения в доставките на суровини и междинни продукти. Тези затруднения са предимно следствие от пандемията. Освен това в момента съществува и недостиг на енергия, което затруднява производството и увеличава разходите. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още