IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор търси посредничество за излизането на Асанж от посолството в Лондон

По думите на Кито търсенето на нови варианти не означава, че страната се отказва от ангажимента си да защитава основателя на Wikileaks

12:19 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външният министър на Еквадор&nbsp;Мария Фернанда Еспиноса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса. Снимка: Ройтерс

Властите в Еквадор обмислят да поканят трета страна, която да влезе в ролята на посредник с Великобритания за съдбата на Джулиан Асанж, съобщава ВВС.

Основателят на Wikileaks се намира в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г. насам, опасявайки се, че ако го напусне ще бъде арестуван и екстрадиран в САЩ. Там той е заплашван от тежка присъда заради разпространението на секретни държавни документи на своя сайт във връзка с външната политика на Вашингтон.

Австралиецът беше издирван и от шведските власти заради обвинения в сексуално насилие, които по-късно бяха свалени.

„Обмисляме да разгледаме възможността за посредничество“, заяви еквадорският външен министър Мария Фернанда Еспиноса, според която това означава и евентуалното участие на „трета страна“ или отделна личност.

По думите ѝ човек не би могъл да живее в условията, при които се намира Асанж.

„Не може да има каквото и да е било решение без международно сътрудничество и без съдействие от страна на Великобритания“, посочи още тя, цитирана от Wall Street Journal. Еспиноса допълни, че думите й не означават, че Кито се отказва от ангажимента да защитава основателя на Wikileaks, чието физическо и психологично състояние в момента се намира „в опасност“.

Асанж получи убежище от предишния президент на Еквадор Рафаел Кореа – открит критик на САЩ и приближен на покойния венецуелски президент Уго Чавес. Неговият наследник Ленин Морено заяви малко след поемането на поста през май, че австралиецът може да остане в посолството, но ще трябва да престане да се намесва в политиките на други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още