IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. безконтактни разплащания за последната година отчете Visa Европа

Европейските потребители все повече използват безконтактните карти за ежедневни покупки

17:12 | 10.07.15 г.
1 млрд. безконтактни разплащания за последната година отчете Visa Европа

Безконтактните разплащания бележат ръст и популярност сред европейските граждани - само за последните 12 месеца в Европа са направени повече от 1 милиард трансакции, показват най-новите данни на Visa Европа.

Великобритания е начело сред европейските държави по брой издадени безконтактни карти, а Испания е начело по брой безконтактни терминали. Обединеното кралство има 49,6 млн. издадени безконтактни карти и 410 хил. терминала с внедрена безконтактна технология. На второ място е Франция (20,3 млн. карти, 405 хил. терминала), следвана от Полша (14,5 млн. карти, 354 хил. терминала) и Испания (11,5 млн. карти и 593 хил. терминала). 

Картодържателите на Visa са похарчили 1,6 млрд. евро само през март 2015 г. – три пъти повече в сравнение със същия период на 2014 г., сочат данните. За това време трите държави с регистрирани най-много трансакции са Великобритания с 52,6 млн., Полша с 49,7 млн. и Чехия с 13,9 млн.

Потребителите с безконтактни карти Visa в Европа достигат 131 млн. души, като осъществяват разплащания на повече от 2,6 млн. безконтактни терминала. В момента 240 банки на континента издават безконтактни Visa карти, като техният брой продължава да нараства. До 2020 г. всички терминали на Visa в Европа ще имат внедрена безконтактна технология и ще приемат такива разплащания.

Европейските потребители все повече използват безконтактните карти за ежедневни покупки като хранителни продукти, посещения в ресторанти и други. Данните сочат, че потребителите предпочитат дори да употребяват безконтактните си Visa карти и за покупки на по-висока стойност, като седмичното пазаруване в голям хранителен магазин.

Лимитът за плащания с безконтактна карта без въвеждане на ПИН е 25 лв. в България. Безконтактните плащания над тази сума изискват въвеждане на ПИН.

Безконтактните карти имат вградена функция за сигурност. За да бъде изпълнена успешно трансакцията с такава карта, тя трябва да бъде доближена максимално до безконтактен терминал, на разстояние от около 5 см. Това означава, че е невъзможно да се плати „по погрешка“ с безконтактна карта – например, когато минавате покрай терминал и картата е в чантата ви. Освен това, преди същинската трансакция, продавач-консултантът трябва да въведе сумата за плащане на POS терминала.

В България безконтактни терминали към края на май 2015 г. са 27% от общия брой POS терминали. Секторите, в които безконтактните разплащания в България навлизат най-бързо, са търговията с хранителни стоки, телекомуникационните услуги, продажбата на горива, веригите за бързо хранене, фармацевтичните услуги и забавленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още