IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 години след IPO-то на Tesla цената на акциите ѝ е скочила с над 4000%

Това представяне нарежда компанията до играчи като Netflix

15:32 | 30.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

На този ден преди 10 години Tesla стана публична компания, което оцени акциите ѝ на 17 долара, повече от очаквания диапазон от 14 до 16 долара за брой, пише CNBC.

Гигантът набра около 266 млн. долара в рамките на своето първично публично предлагане, а стойността на книжата му скочи с около 41% и приключи търговията на ниво от 23,89 долара.

Снощи цената на акциите на производителя на електромобили завърши борсовата сесия на 1009,35 долара, което означава, че стойността е скочила с 4125% от първия борсов ден на компанията досега.

Това представяне поставя Tesla редом до Netflix, която беше най-добре представящата се акция в S&P500 през миналото десетилетие. (Netflix записа 4181% ръст на цената на акциите между януари 2010 г. и декември 2019 г. Но стойността на книжата на компанията скочи над два пъти между януари 2010 г. и юни 2010 г., когато Tesla стана публична, което означава, че стойността на Netflix е нараснала „само“ с 2675% от IPO-то на Tesla). Данните показват още, че акциите на Tesla са се представили по-добре и от тези на други големи технологични имена като Amazon и Apple, както и от тези на всички големи автомобилни производители.

Книжата преживяха много ръстове и спадове по пътя си, включително 30% срив в месеца след 7 август 2018 г., когато главният изпълнителен директор Илон Мъск туитна, че има „осигурено финансиране“, за да направи компанията частна. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ обвини Мъск в подвеждане на обществото, тъй като се предполага, че той е знаел, че финансирането е недостатъчно. Както Мъск, така и Tesla трябваше да платят по 20 млн. долара глоби, за да приключат случая.

Но от началото на 2020 г. акциите преживяват рали, след като Tesla започна работа в завода си в Шанхай и стартира производството на Model Y в американската си фабрика във Фримонт, Калифорния. Освен това инвеститорите повярваха на обещанията на Tesla за продажбите на електрическия Semi и на пикапа Cybertruck, както и за подобренията в технологията за самоуправление. Въпреки пандемията на Covid-19, която спря производството в завода в Калифорния за няколко седмици, от началото на годината стойността на книжата се радва на над 140% ръст.

Откакто стана публична, Tesla все още не е имала пълна година на печалба. Компанията отчете седем тримесечия с нетна печалба, откакто направи IPO. Първото от тях беше първото тримесечие на 2013 г. Сега тя има три поредни тримесечия на печалба, с някои счетоводни корекции по пътя, като се очаква през юли да обяви финансовото си представяне за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
от днес тесла участва на eвропейската борса за електроенергия (EPEX SPOT) ... :)))tesla навлиза на европейския енергиен пазар със своята платформа Autobidder за осигуряване на приходи от продукти за съхранение на енергия. накратко, платформата се използва за по-добро и по-пряко осигуряване на приходи от активи за съхранение на енергия, като Powerlacks, Powerwalls и нови Megapacks на tesla. идеята е да продължи да внедрява повече слънчеви и енергийни системи за съхранение на енергия - големи и малки - на жилищно ниво и в полезни мащаби и да управлява тези разпределени системи, за да действат като гигантска глобална електрическа инсталация ...кой каза автомобилна компания ... :))) ... импе коментар ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
Не бързай да се радваш - Тесла-песента още не е изпята. Те и Енрон имаха около 2000% ръст на акциите ама всички помним какво се случи после ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 3 години
eeee ни един коментар от супер трейдъри, супер инженери по електрички, и шамани повече разбиращи от Мъск ...Хахаха, пред фактите и плювалниците мълчат .ППНе съм купувал, продавал акции и/или намерение дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още