IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1/3 от българските финтек компании работят в сферата на плащанията

Финтек индустрията в България е все още в ранните етапи на своето развитие, но вече изглежда обещаващо

20:00 | 10.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 1/3 от българските финтек компании развиват своята дейност в сферата на плащанията. Общият брой на финтек компаниите в България е 65, като по този показател страната е лидер в региона на Югоизточна Европа. Това става ясно от първия цялостен доклад за състоянието на финтек сектора в България, издаден от Българската финтек асоциация. 

Ключовите изводи от доклада показват потенциала за активно развитие на сектора в страната. Броят на компаниите, идентифицирани като финтек е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са вече установени компании. Към момента на съставянето на доклада средната възраст на предприятията е 6 години. Повече от половината от тях са създадени след 2015 г., което е показателно за ключовата роля на стартъпите във финтек екосистемата. 

Според доклада сърцето на българската екосистема е столицата София, в която се създава и развива талантът на множество IT специалисти. Градът разполага с подходящи ресурси и инфраструктура, доказателство за което е фактът, че 54 от идентифицираните компании са установени в София. Градът е една от най-бързо развиващите се дестинации в

Югоизточна Европа и има потенциал да се превърне във финтек центъра на Централна и Източна Европа. Българските стартъпи са подкрепяни, както от инвестиционни фондове, бизнес ангели и частни инвеститори, така и от местните банки, чрез редица инициативи за подпомагане на стартиращи компании.

Финтек индустрията в България е все още в ранните етапи на своето развитие, но вече изглежда обещаващо, както за местните, така и за чуждестранните предприемачи, коментира Валери Вълчев, съосновател и председател на асоциацията. 

g g

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още