IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 млн. нови работни места ще бъдат открити в САЩ в разултат на автоматизацията

Това обаче няма да е достатъчно, за да компенсира роботизирането на работната сила

17:52 | 09.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато все повече се говори, че доста голям брой работни места ще изчезнат заради автоматизацията, роботизираната революция на работното място ще дойде с нова вълна на наемане, пише MarketWatch.

Близо 15 милиона нови работни места ще бъдат създадени в САЩ през следващото десетилетие като пряк резултат от автоматизацията и изкуствения интелект, което се равнява на 10% от работната сила, показва доклад на  компанията за пазарни проучвания Forrester Research.

Въпреки това тези цифри не могат да компенсират 25-те милиона работни места, които технологиите ще заличат до 2027 г., прогнозира Forrester.

Според доклада новите работни места ще бъдат създадени в областта на софтуера, инженеринга, проектирането, поддръжката, обучението и други специфични дейности.Необходими са дори по-ново поколение от адвокати, които да регулират взаимоотношенията между човека и робота на работното място.

В същото време работните места няма да бъдат само създавани или закривани. Те ще бъдат и транформирани. Forrester изчислява, че най-малко 25% от всички работни места ще понесат промяна от гледна точка на отговорности в резултат на автоматизацията.

Промените ще засегнат включително сфери като финансите, медицината и дори селското стопанство.

Дебатът относно автоматизация и ефектът от изкуствения интелект върху заетостта в САЩ тепърва ще се разгръща и нищо няма да се промени толкова бързо. Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин дори прогнозира, че може да отнеме до един век за изчезването на традиционните работни места.

Но има причина да бъдете внимателни за новата вълна от роботи на работното място. Според проучване на икономисти от Масачузетския технологичен институт и Бостънския университет един робот ще върши работата на шестима служители.

Най-тежко засегнати се очаква да бъдат тези сфери на работа, отличаващи се с физически труд и някакъв вид производство, както и хората без висше образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още