IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 г. е годината, в която IoT започва да се комерсиализира, посочи експерт

20% от компаниите в света вече имат проекти в Интернет на нещата, информира д-р Павлин Добрев, R&D мениджър в Bosch Software Innovations

12:25 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
2018 г. е годината, в която IoT започва да се комерсиализира, посочи експерт

2018 г. е годината, в която Интернет на нещата (IoT) започва да се комерсиализира. Всяка пета компания в света има някакъв проект в тази област.

Това каза д-р Павлин Добрев, R&D мениджър в Bosch Software Innovations, лектор на конференцията Global Tech Summit, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Около 70% от компаниите смятат да развиват проекти в областта на цифровата трансформация”, посочи специалистът, като уточни, че бизнесът днес не се състои само в продажбата на услуги или стоки на клиента, а голяма част от него е виртуална.

Той коментира, че често при липса на магазини се получава много по-добър търговски обмен през виртуалното усещане за бизнеса.

“Изкуственият интелект наистина вече навлиза навсякъде в ежедневието ни. В момента държим телефони, които са по-мощни от супер компютрите преди няколко години. И технологии, като добавена реалност, разпознаване на образи, снимки с перфектно качество, навлизат "във всеки джоб", напомни д-р Добрев и поясни, че на първо място сред представените технологии на Global Tech Summit са технологиите в областта на изкуствения интелект.

“Друга нова много интересна технология е т.нар. блокчейн. Тук не реферирам цифровите валути, а по-скоро технологията, която дава възможност за договори, от които не може да се избяга. По този начин могат да се изпълнят определени сценарии в областта на автомобилната промишленост – например километражът да се направи така, че изобщо да не може да бъде манипулиран", даде пример за практичното приложение на IoT експертът.

Още по темите от конференцията вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още