IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

28% от европейците изключват телефоните си, когато са в чужбина

Телекомите губят потенциален пазар от около 300 млн. потребители заради таксите за роуминг, показа анализ на ЕК

14:05 | 17.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
28% от европейците изключват телефоните си, когато са в чужбина

Телекомите на практика изпускат пазар от около 300 млн. потребители заради таксите за роуминг, сочи анализ на Европейската комисия, изготвен на базата на проучване на Евробарометър за електронните комуникации.

Данните показват, че 94% от европейците ограничават услугите на телекомуникационните компании, пътувайки в чужбина. 47% например заявяват, че никога не биха ползвали мобилен интернет в друга страна от ЕС. 28% от потребителите дори директно изключват телефоните си, когато са в друга страна от общността. Голяма част от клиентите на телекомите пък изпращат съобщения, вместо да проведат разговор.

Само 8% от пътуващите използват своя телефон в чужбина за телефониране в същата степен, както в собствената си страна.

В същото време мобилните телефони са неотменна част от ежедневието на европейците и тяхното приложение все повече се разширява – масово се проверяват електронни пощи и други услуги, свързани с преноса на данни.

Проучването на Евробарометър показва още, че хората, които пътуват често, е по-вероятно да изключат функционалностите на мобилните си телефони в чужбина. Те са по-запознати с таксите, обаче от друга страна и са по-доходоносната част от потенциалния пазар на телекомите, отколкото случайните пътници.

Въпреки тези ограничения е налице смайващо увеличение от 1500% на роуминга на данни в рамките на ЕС от 2008 г. насам, отбелязва още ЕК. Част от този ръст се случва благодарение на съществуващата нормативна уредба относно роуминга и наложените по-ниски цени.

Таксите за роуминг ограничават не само гражданите, но и бизнеса, посочи комисарят по въпросите на технологиите Нели Крус при представянето на резултатите от проучването. Фирмите понасят допълнителни разходи заради роуминга, засегната е и една от бързорастящите нови индустрии – на създателите на мобилни приложения

Особено засегнати са пътеводителните, фотографските и картографските приложения.

Припомняме, че в последните години ЕК налага ограничения на роуминга като целта е постепенното отпадане на таксата. 

Вижте още по темата във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Така е, отдвана съм го разбрал, че технологично няма какво допълнително да се плаща. Едни идват на море в България, други българи отиват на екскурзя в Италия, примерно. Става просто размяна и не е нужно да има някакви различни тарифи. А и така телекомите губят, като хората почват да си гасят телефоните и да не ползват услугите "в роуминг".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
SA
преди 10 години
Хич даже не са нормални. Изобщо не е нормално да има роуминг такси.Каква е разликата в технологичните разходи дали един русенец ще говори от Гюргево или Добрич? Никаква. Каква е разликата в цената - огромна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абе вие нормални ли сте? Роуминга в рамките на ЕС е повече от приемлив. Когато съм в Гърция си говоря и хич не мисля не е никакъв проблем. Тези 28% никога не са проверявали каква е цената на роуминга и си живеят с някакви представи от преди 10 годиниВиж ако говорим извън ЕС тогава е откачена работа. 6 лева на минута е когато си в Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Ще го губят телекомите и още как.Това нормални такси ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Българите със сигурност са сред тези 28%. "Българските" телекоми имат едни от най-високите, ако не и най-високите тарифи в СВЕТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още