IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

28 правителства са искали достъп до мрежите на Vodafone

Заявките показват желанието на властите да следят все повече гражданите си

17:44 | 15.07.15 г.
28 правителства са искали достъп до мрежите на Vodafone

Vodafone Group, вторият най-голям доставчик на безжичен интернет в света, обяви, че 28 страни - от Индия до Великобритания, са поискали достъп до мрежата ѝ през последната година, което подчертава усилията на правителствата да следят своите граждани, пише Bloomberg.

Базираната в Нюбъри, Великобритания, компания заяви, че властите искат достъп до мрежата и потребителските ѝ данни за подслушване и прихващане на разговори.

Vodafone започна да разкрива кои правителства подават заявки за мониторинг, след като служителят на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри пред света, че американските власти извършват шпионаж.

Все повече хора и компании криптират съобщенията си и използват онлайн инструменти, за да скрият действията си в мрежата. Уеб браузърите като Mozilla на Firefox и Safari на Apple предлагат възможности за по-сигурно и скрито сърфиране, докато браузърът TOR предлага по-голяма анонимност на онлайн дейностите. 

Vodafone обясни, че колкото повече медийни компании обединяват мобилните услуги с телевизия и широколентов достъп, толкова по-често операторите ще трябва да упражняват редакторски контрол върху съдържанието на техните сървъри, подобно на политиките, които вече са в сила сред компании като Twitter и Facebook.

Докладът на Vodafone се фокусира върху законните искания, които е получила от правителствата. В някои страни законът повелява властите да имат пряк достъп до операторските мрежи, посочват от компанията

Мат Морган, говорител на Vodafone, твърди, че шест страни имат пряк достъп до мрежата на фирмата. Той отказва да посочи кои са те, защото е възможно да има последици за работниците и служителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още