IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от дружествата в небанковия сектор използват дигитални платформи

Услуги, свързани с облачни пространства, мобилни технологии и мобилни приложения, намаляват разходите и привличат клиенти, показва анкета на КФН

16:47 | 10.09.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Marvin Meyer on Unsplash</em></p>

Снимка: Marvin Meyer on Unsplash

Най-използваната иновация в небанковия финансов сектор през тази година са дигиталните платформи. 30% от дружествата в застрахователния, инвестиционния и пенсионноосигурителния пазар имат действащи дигитални платформи в рамките на прилаганите от тях бизнес модели. На следващо място е използването на услуги, свързани с облачни пространства, след което са мобилните технологии и мобилните приложения. Едно дружество използва изкуствен интелект при извършването на своята дейност.

Това са основните изводи от анализ след проучване на Комисията за финансов надзор през юли, което очерта тенденциите при използване на финансовите иновации при поднадзорните лица.

Фокусът в него е използването на финансовите иновации по време на пандемията, предизвикана от Covid-19, съобщиха от КФН и посочиха, че за целта представители от трите сектора на небанковата финансова сфера са получили специално разработен въпросник.

Констатирани са иновации, които се въвеждат за първи път като средство за справяне с последиците от пандемията, както и такива, които помагат за по-ефективно обслужване на клиентите и оптимизиране на услугите. Интересно е да се отбележи намаляването на разходите на поднадзорните лица вследствие на използваните Fintech решения по време на пандемията.

В анкетното допитване са участвали 103 компании, от които 15 управляващи дружества, седем публични дружества, 40 застрахователни брокера, четири АДСИЦ (дружества със специална инвестиционна цел), 13 застрахователни компании, 18 инвестиционни посредника и шест пенсионноосигурителни дружества. През тази година е отчетена много по-висока активност в проучването в сравнение с 2019 г., посочват от небанковия финансов регулатор.

Резултатите от анкетата дават възможност да се съпостави нивото на реално внедряване от компаниите от небанковия сектор на финансови иновации за 2020 г. спрямо 2019 г. Особено внимание е обърнато на рисковете за дружествата и клиентите им, влиянието на технологиите върху бизнес моделите и защитата на интересите на потребителите.

Ключов момент в анализа е установяването на влиянието на въведеното извънредно положение във връзка с Covid-19 на територията на нашата страна върху пазара на финансови иновации, привличане на нови клиенти и финансов капитал.

Застрахователен пазар

При застрахователите финансовите иновации, които са допринесли за намаляване на разходите и за увеличение на приходите от началото на пандемията Covid-19, с най-голям процент се открояват дигиталните платформи, като 34% от застрахователните дружества и застрахователните брокери са ги посочили като водещи.

29% от запитаните са предпочели мобилните технологии, 9% е делът на мобилните приложения, по 7% си делят облачните услуги, машинното обучение и дигитална идентификация на клиентите, следвано от биометрията, която е с дял от 5% и Big data с 2% дял от общо запитаните.

Наблюдава се значителен спад в използването на облачните услуги като финансова иновация за разлика от използването на дигиталните платформи вследствие на пандемията, докато през 2019 г. превес в използването на финансовите иновации имат облачните услуги.

Застрахователните компании са използвали облачните услуги при изградена IT инфраструктура за администриране на застраховките. Във връзка с използването на облачните услуги с оглед защита на информацията е въведено и криптографиране на резервните копия на съхраняваната от застрахователя информация в облачното пространство.

Инвестиционен пазар

В рамките на проучването през тази година за използваните финансово иновативни продукти и услуги, предлагани на инвестиционния пазар, инвестиционните компании са посочили, че най-голям дял на полезност в привличането на нови клиенти и минимизиране на разходи и ресурси имат мобилните технологии, следвани от дигиталните платформи, а с най-нисък дял са мобилните приложения и договорите в електронна форма.

Инвестиционните посредници са отбелязали облачните услуги като технология, която спестява разходи, следвана от Customer digital identification, Regulatory Technology – RegTech и Smart contract.

Управляващите дружества съобщават, че използват само две иновации – дигитални платформи и компютърните данни, създадени посредством биометричен процес, при които отчитат намаляване на разходите.

Осигурителен пазар

В рамките на проучването за ползването на финансови иновативни продукти и услуги, предлагани на осигурителния пазар, информация е предоставена от няколко пенсионно осигурителни дружества, както вследствие пандемията от Covid-19, така и за 2019 г.

Анализът на пенсионноосигурителните дружества показва, че има минимални разлики в отговорите. В него обаче се посочва, че базата данни на няколко осигурителни дружества отчита ръст в привличане на нови клиенти при използването на финансови иновации.

На второ място с най-голямо приложение е криптографията, чрез която се намаляват разходите и се привличат нови клиенти. Но дигиталната идентификация, мобилните приложения и облачните услуги са използвани от малка част от пенсионните дружества, става ясно от отговорите на пенсионните компании.

Тези от тях, обаче, които са използвали криптография и дигитална идентификация, са успели да намалят времето на обработване на процесите, да улеснят работния си процес, както и да увеличат сигурността.

Други обръщат внимание на факта, че благодарение на дигиталната платформа са намалили оперативното време за извършване на дейността. Посочват, че така са намалили ресурсите, които влагат за функциониране на дейността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още