IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

38 щата заведоха трето антитръстово дело срещу Google в САЩ

Това се случва след няколкомесечна проверка на бизнеса на компанията в Колорадо, Небраска, Ню Йорк и други щати

20:43 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Коалиция от 38 щата заведоха антитръстово дело срещу Google с твърдението, че компанията е запазила монополна власт върху пазара на интернет търсачките чрез договори и поведение, които противоречат на правилата за конкуренция, предава Wall Street Journal.

Делото е третото антитръстово действие на федералните власти срещу Google през последно време след жалбата в сряда от други щати, съсредоточена върху империята в областта на дигиталните реклами на компанията и делото от 20 октомври на министерството на правосъдието, насочено срещу бизнеса й с търсенето в интернет.

Делото в четвъртък прибавя обвинения, които не са включени в детайли в другите два иска. Съдебните дела могат да се разглеждат отделно или в крайна сметка да бъдат обединени в едно дело, което вероятно ще продължи години наред.
Взети заедно, исковете представляват залп от двете основни партии в САЩ срещу една от най-успешните компании в страната, обвинена в незаконно придобиване и злоупотреба с монополна власт.

Отделните съдебни искове отразяват отчасти практическо разделение на труда. Агенции с ограничени ресурси си разделят работата по разследването на различни аспекти от бизнеса на Google.

Исковете имат и силен политически привкус. Главният прокурор на Тексас, който стои зад иска от сряда, Кен Пакстън поиска безуспешно от Върховния съд този месец да отмени резултатите от президентските избори в щати, спечелени от демократите. Делото му срещу Google получи подкрепа от девет други главни прокурори от Републиканската партия и на нито един демократ.

За сметка на това Федералната комисия по търговията и 46 щата се координираха и едновременно заведоха неотдавна антитръстовото си дело срещу Facebook. Остава да се види дали отделните дела ще са от полза за Google или ще задълбочат съдебните й проблеми.

Искът от четвъртък следва няколкомесечна проверка на главните прокурори на Колорадо, Небраска, Ню Йорк и други щати дали Google злоупотребява с пазарната си сила в доминиращия си бизнес с търсенето в интернет.

Google определи федералното дело като силно компрометирано, твърдейки, че запазва доминацията си, защото потребителите избират първо нейните продукти.

Ходът срещу Google се случва на фона на растяща враждебност от представители на целия политически спектър към технологичните гиганти заради мощта им и начина, по който я използват.

Федералната комисия по търговията и 46 щата заведоха антитръстови дела срещу Facebook, твърдейки, че гигантът при социалните мрежи задушавал конкуренцията, като изкупувал или елиминирал по-малки стартъпи. Facebook оспори твърденията и заяви, че ще се защитава енергично.

През по-голямата част от историята си Google се възползваше от рехавия контрол на американските власти, след като представители както на щатските, така и на местните власти одобриха придобивканията й и като цяло не закачаха компанията по искове на конкуренти, въпреки че тя е изправена пред антитръстови дела в Европа.

Това се промени през последните две години, тъй като държавните ръководители стават все по-притеснени от централната позиция, с която големите технологични компании се сдобиха в американската търговия и дискурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още