IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D биопринтирането става все персонализирано

Иновациите в технологията са смесица между медицинска, химическа, инженерна и мултидисциплинарна сфера, посочиха Спас Керимов и Радостин Стефанов от Printivo

18:40 | 03.07.20 г. 1
<p>
	<em>Илюстрация: Printivo</em></p>

Илюстрация: Printivo

3D принтирането вече започна да унищожава класически модели на производство в много индустрии, включително авиацията и космонавтиката. Очаква се скоро технологията да навлезе много динамично в здравеопазването и медицината в следващите няколко години, защото 3D принтинга позволява персонализиране на всичко, от което те имат нужда. Това прогнозира в “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” Спас Керимов, съосновател на Printivo, който е на мнение, че 3D принтирането става все по-комерсионално.

По думите на Радостин Стефанов, съосновател на Printivo, иновациите в 3D биопринтирането са смесица между медицинска, химическа, инженерна и мултидисциплинарна сфера. Той информира, че компанията има вече няколко разработки с принос в триизмерното принтиране на човешките тъкани.

“Биочипът, върху който работим, е интересен за различни фармацевтични компании, за компании които произвеждат генерични лекарствени средства и също така за т.нар. CRO компании, които осъществяват връзката между пациенти и фармацевтични дружества”, отбеляза Керимов. Той добави, че чрез тази технология Printivo дава алтернатива на животинските модели, които се използват в предклиничните изследвания.

Според Керимов най-голямото предимство е, че по този начин лекарствата, които се разработват за хора, не се тестват върху животни, а върху човешки тъкани.

Той очаква 3D принтирането на органи да стане възможно в следващите десет години, при условие, че индустрията успее да привлече достатъчен инвестиционен интерес и има обществен натиск това да се случи.

“Едно десетилетие е достатъчно, стига всички да вървят в такава посока”, надява се съоснователят на Printivo.

През 2020 г. се очаква 3D индустрията да мине 16 млрд. долара, а експертите очакват ръст от 155% до края на 2024 г.

“3D технологията може би е в своето много начално мейнстрийм потребление и тепърва ще се разраства главоломно”, прогнозира изобретателят и потвърди, че хубавото е, че вече се произвежда.

Стефанов смята, че обществото все повече започва да е отворено към новите разработки, все повече хора виждат смисъла от тях. Той отбеляза, че курсови и семинари популяризират иновативните разработки за лечение на пациенти.

Какви тънкости има в 3D принтирането? Как се осъществява връзката при прилагането на иновативната технология? Как тъканните архитекти подготвят 3D проектирането? Как работи 3D принтер „Ева“ с биомастило „Адам“ и какво е подобрено в модела? Къде Printivo търсят партньори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
очаквах нещо интересно в тази статия...а тя реклама!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още